Učeničke razmene kao najvrednija iskustva

Učenici i nastavnici Osnovne škole iz Sloupa, Češka Republika borave u Kragujevcu u okviru programa učeničke razmene sa OŠ ”Milutin i Draginja Todorović”. Za zamenika gradonačelnika grada Sloupa, Vladimira Čipeka, direktora škole Pavela Dočekala, nastavnike i učenike, Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje upriličio je prijem. Prijemu je prisustvovao Dragan Pavlović, direktor Osnovne škole ”Milutin i Draginja Todorović”.

Do danas, u okviru saradnje dveju škola, više od 400 učenika i dvadeset nastavnika je učestvovalo u razmeni. To je program koji ima nemerljiv značaj ne samo za obrazovne sisteme dve zemlje i nastavnički kadar već i za đake koji praktično stiču nova znanja, poznanstva koja u budućnosti mogu da izrastu u prava prijateljstva i stvaraju prilike za mogućnost visokog obrazovanja u inostranstvu, a kasnije i u poslovne prilike. Deca, učesnici programa i naše i češke škole su ambasadori svojih gradova i država i zato kao grad podstičemo ovakve saradnje a trudićemo se da uključimo još više škola i đaka, kazao je Aleksić, član Gradskog veća.

Zahvaljujući na prijemu u Gradskoj upravi i srdačnom dočeku, Vladimir Čipek, zamenik gradonačelnika grada Sloupa je istakao da je program razmene rezultat srpsko – češkog prijateljstva.

Uzajamne posete svake druge godine omogućile su nastavnicima i učenicima da upoznaju istoriju grada Kragujevca, kulturne i istorijske znamenitosti ovog dela Srbije a što je najvažnije upoznali su ljubazne i srdačne ljude koji su postali naši prijatelji. Cenimo naše prijateljstvo, radujemo se svakom dolasku naših prijatelja iz Kragujevca, rekao je Vladimir Čipek zamenik gradonačelnika i pozvao predstavnike grada da budu gosti grada Sloupa.

Saradnja duga 14 godina zasnovana je na prijateljstvu i jedno je od najvrednijih iskustava koje smo ponudili našim đacima, rekao je Pavel Dočekal, direktor Osnovne škole u Sloupu, Češka Republika. Siguran sam da prijateljstvo koje je opstajalo i razvijalo se, je nešto što bi trebalo da bude primer svetu i Evropi a pogotovu u ovim vremenima.

Program posete za nastavnike podrazumeva razmenu iskustva obrazovnog sistema dve države, a za učenike upoznavanje nove kulture, vere, istorije, običaja i tradicije što je i cilj projekta. Pored redovnih školskih aktivnosti, edukativnih i zabavnih radionica, sportskih, folklornih i stvaralačkih, u okviru vannastavnih aktivnosti đaci upoznaju naš grad i okolinu, kazao je Dragan Pavlović, direktor Osnovne škole ”Milutin i Draginja Todorović” i istakao da je veliki izazov bio prekid poseta zbog pandemije kovida, ali ova poseta je potvrdila da je naše prijateljstvo čvrsto i trajno.

Prilikom poseta Češkoj, naša deca su upoznala način života češkog naroda, jednog od najvećih gradova u Češkoj Republici Brno, obilazili su Moravski regiju kao teritoriju koja je pod zaštitom UNESKO-a, upoznalis e sa prirodnim lepotama. Deca su se uvek vraćala sa puno utisaka, a nekoliko naših đaka je otišlo na studije u Brno i tamo ostali da žive i rade, kazao je direktor Pavlović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar