UG “Nova Svetlost” – Jugoslav Ristić : Pita li nas u Kragujevcu neko, šta je naš interes ?

Saopštenje Udruženja građana „Nova Svetlost“ koje potpisuje Jugoslav Ristić, prenosimo u celosti :

Ponovna najava predsednika Srbije da da ce biti rekonstruisana pruga koja prolazi kroz Kragujevac, u interesu Fijata, i izgrađena pruga do Mind parka, za našu organizaciju jeste suprotno interesima kragujevčana i predstavlja povlađivanje krupnom kapitalu. Pita li neko nas koji živimo u Kragujevcu sta je naš interes?

Podsećamo da je rekonstrukcija pruge bila navodna obaveza Srbije od 2008 godine, kada je potpisan ugovor sa Fijatom. Nije rekonstruisana, kao ni izgrađena obilaznica, ali niko nije ni protestovao. Nije interes Kragujevčana da se rekonstruiše pruga koja prolazi kroz centar grada, kao u nekoj kasabi, već da se pruga izmesti izvan grada, i tako omogući normalno funkcionisanja gradskog saobraćaja u Kragujevcu. Podsećamo predlagača da je Kragujevac četvrti grad po veličini u Srbiji.

Napraviti prugu do Mind parka, koji je napravljen na petnaestinu kilometara od Kragujevca, na Šumadijskim njivama, potom tu izgraditi ulice sa kišnom kanalizacijom koju nemaju ni novije ulice u Kragujevcu i sada potrošiti milione našeg novca kako bi se do bivših njiva izgradila pruga, ineres je samo vlasnika tih fabrika, koji su većinski stranci.

To sto je neko napravio fabriku na mestu gde ne postoji nikakva infrastruktura, sto mu otežava transport njegovih proizvoda, pri tome verovatno jeftino platio to zemljiste, jeste samo problem tog investitora, ne i nas građana, da bi se njihov problem rešavao našim novcem i tako se novac siromašnih građana prelivao u džepove bogatih investitora. Podsećamo da su plate Kragujevčana, u proseku manje od proseka plata u Srbiji.

Interes Kragujevca je da se stvarno i hitno izgradi obilaznica oko kragujevca, kako nam teški kamioni ne bi prolazili pored škola i raskopavali gradske ulice. Da se obilaznica ne pocinje samo u politickim kampanjama. Da se kragujevac poveže sa koridorom 10 bez sužavanja brze saobraćajnice, koja je izgrađena nakon decenija gradnje, umesto najavljivanog autoputa. Izmestite prugu izvan Kragujevca. Sklonite glavnu gradsku deponiju, koja se nalazi na dva kilometra od najstrožijeg centra grada. Ne dozvolite gradnju fabrika na ekskluzivnoj  građevinskoj zoni, bliže od deponije, ako zelite da Kragujevac ima budućnost.

Sve drugo potvrdilo bi naše uverenje o potpunoj marginalizaciji Kragujevca.

 

Kragujevac

1.4.2024 godine                                                                               UG “Nova Svetlost”

Predsedik

Jugoslav Ristic

Post Author: Milan

1 thought on “UG “Nova Svetlost” – Jugoslav Ristić : Pita li nas u Kragujevcu neko, šta je naš interes ?

    Radivoje

    (1 априла, 2024 - 5:04 pm)

    Ne pita nas niko nista kada ovako glasamo. Uzmi od siromasnih i daj bogatima, je politik SNS-a

Ostavi komentar