Prevencija osipanja romskih đaka tokom pandemije

Grad Kragujevac je jedan od 25 gradova i opština na teritoriji Republike Srbije u kome se sprovodi projekat „Zajedno od ranog uzrasta protiv diskriminacije“ koji finansira Evropska unija a realizuju Stalna konferencija gradova i opština i Obrazovno-kulturna zajednica Roma  „Romanipen“. U okviru projekta danas je organizovan Okrugli sto na kome je bilo reči o izazovima u sprovođenju mera podrške na polju prevencije od osipanja romskih učenika iz obaveznog sistema obrazovanja i vaspitanja u doba pandemije korona virusa.

Pored nacionalnih strateških dokumenata, kojima je omogućeno delovanje na polju prevencije diskriminacije, lokalne samouprave imaju najvažniju ulogu u predškolskom obrazovanju, a pre svega u mapiranju potreba romske dece uzrasta od 5,5 do 6,5 godina kako bi aktivnostima kroz multisektorki pristup jačali kapacitete i porodice i usmeravali decu u obrazovni sistem, kazala je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Nabavka udžbenika, obezbeđivanje besplatnog prevoza i užine i mapiranje potreba romske dece čemu će, pored ostalog doprineti današnji okrugli sto, neke su od mera koje preduzimamo. Obezbeđene institucionalne podrške u vidu romskih zdravstvenih medijatorki, koordinatora za romska pitanja, pedagoških asistenata,  još uvek, navela je Damnjanović nisu dovoljni kako bi se podigla svest romske populacije o značaju obrazovanja, socijalizacije i prevencije diskriminacije. Tokom pandemije Kovid-19, dečija populacija je bila prilično zaštićena i mali broj đaka je bio na online nastavi, svega sedam odeljenja, što je dobar podatak. Ali on, kazala je Damnjanović ne treba da nas zavarava jer moramo da budemo spremni u svakom trenutku za funkcionisanje kroz online sistem. Romanipen je nabavkom tableta za školsku ustanovu Natalija Nana Nedeljković i Predškolsku ustanovu Đurđevdan kroz ovaj projekat to omogućio.

Jedan od izazova sa kojima se tokom aktuelne pandemije susreću ne samo romski đaci već i učenici iz materijalno loše obezbeđenih porodica je nedostatak materijalno tehničke opreme za praćenje nastave na daljinu ali i mreža koja ne pokriva sva ruralna područja, kazao je Božidar Nikolić, iz Asocijacije pedagoških asistenata Srbije. Ministarstvo je pokrenulo različite programe kako bi se obezbedila tehnička podrška pre svega za učenike, ali i za nastavnike i učitelje. Očekujemo da ćemo do kraja ove školske godine, imajući u vidu da je ministarstvo započelo nov projekat za tehničku pomoć, da se izborimo sa tim problemima, jer smo i kroz naš projekat obezbedili 60 tableta za učenike romske nacionalnosti, kazao je Nikolić.

Prema podacima civilnog sektora i Kancelarije za romska pitanja u kragujevačkim školama ima oko 450 učenika različitog uzrasta. Bilo bi dobro da tehnički možemo da pokrijemo sve učenike, ali mogućnosti nisu takve. Ovim projektom obezbedili smo 60, a iz drugih programa i donatora, posebno organizacije Help još 70, što je skoro trećina potreba. Uzimajući u obzir činjenicu da nisu svi učenici romske nacionalnosti pogođeni tim problemima, trudili smo se, kazao je Nikolić da napravimo socijalnu kartu i ovih 60 tableta dobiće pre svega učenici koji nemaju mogućnosti da obezbede tehničku podršku za praćene nastave na daljinu.

Okruglom stolu koji je okupio predstavnike Školske uprave, obrazovno vaspitnih ustanova i civilnog sektora prisustvovao je i član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić, koji ih je upoznao sa ulaganjima grada Kragujevca u opremanje i renoviranje škola i obdaništa u ovoj godini.

Za učesnike koji zbog epidemioloških mera nisu mogli da prisustvuju sastanku, aktivno učešće bilo je omogućeno preko ZOOM platforme.

Post Author: Milan

Ostavi komentar