“Amate iz Ksalitle“ u zgradi Okružnog načelstva

U okviru kulturne saradnje Ambasade Meksika u Srbiji i Grada Kragujevca, sinoć je otvorena izložba “Amate iz Ksalitle“ u zgradi Okružnog načelstva (bivšoj zgradi Suda). U prisustvu gradonačelnika Kragujevca, Nikole Dašića izložbu je otvorio Karlos Feliks, ambasador Meksika i ovom prilikom najavio početak procesa pobratimljenja Grada Kragujevca sa meksičkim gradom Gvanahuato.

Postavku čini kolekcija od 28 slika iz Ksalitle, meksičke države Gerero, sačinjenih na posebnom meksičkom papirusu – amate. One su deo umetničke zbirke Ambasade Meksika u Srbiji.

Ove slike nastale su tako što su meksički umetnici dolazili do papira tako što su gulili koru od drveta, jer papir nije postojao. Samim tim, svaka od ovih slika je autentična na svoj način. Ove amate poslužile su za opisivanje istorije u to doba u Meksiku. Na svu sreću, ovaj način slikanja se nikada nije izgubio, tako da i današnji umetnici u Meksiku rade na ovakvoj vrsti papira. Sve ove slike imaju i neku vrstu povezanosti sa naivnim slikarstvom u Srbiji.

Ovo je još jedan korak bliže na polju kulturne saradnje sa gradom Kragujevcom, a u procesu je pobratimljenje Grada Kragujevca sa meksičkim gradom Gvanahuato – kazao je ambasador Meksika.

Gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić istakao je da je Kragujevac ovakvu inicijativu rado prihvatio i da je reč o gradu koji ima mnogo sličnosti sa Kragujevcom, po broju stanovnika, po tome što je univerzitetski centar, centar automobilske industrije, festivalski grad. Večerašnja izložba koja je u Kragujevac prenela duh Meksika, koloritnost, korak je bliže u kulturnoj saradnji ali i najava proširenja saradnje i budućih kontakata i razmena. Izložba će biti otvorena do 28. aprila.

Post Author: Milan

Ostavi komentar