Studirati u inostranstvu? Pitali smo Jovanu zašto !

Tokom školske godine i semestra na fakultetima  veliki broj mladih iz Kragujevca odluči da svoje školovanje nastavi u inostranstvu. Takođe za vreme leta veliki broj studenata se odluči za rad u Americi tokom trajanja raspusta.  Portal Veliki Park odlučio je da uradi veliku seriju intervjua sa onima koji su se odlučili za školovanje u inostranstvu i za program work&travel, da bi nam preneli svoja iskustva i podstakli druge na taj korak.

Ove nedelje pričamo sa Jovanom Barać. Studentnkinjom germanistike na FILUM-u. Jovana je rođena 31.jula 1995, pohađala je Osnovnu školu “ Stanislav Sremčević „, zatim upisuje odeljenje Specijalno-filološkog smera u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i posle srednje škole upisuje nemački jezik i na četvrtoj godine odlučuje da školovanje nastavi na  Pädagogische Hochschule Ludwigsburg u Štutgartu u Nemačkoj, preko programa Erasmus

 

 

Veliki Park: Šta je je najviše presudilo da odlučite za studije u inostranstvu ?

Jovana Barać : S obzirom da sam student 4. godine Germanistike na Filoloskom fakultetu u Kragujevcu, ono sto me je najvise podstaklo da provedem jedan semestar u inostranstvu,odnosno u Nemackoj, jeste usavrsavanje moje jezicke kompetencije.

 

Veliki Park: Zašto ste se baš odlučili za taj fakultet, i da li je bio još neki u ponudi ?

Jovana Barać: Trenutno pohadjam Pedagoski fakultet u Ludwigsburgu ( Pädagogische Hochschule Ludwigsburg). Od tri ponudjena partnerska Univerziteta, opredelila sam se za ovaj, iz razloga sto nudi siroku paletu pedagoskih predmeta, koji ce mi pruziti adekvatno znanje i obuku koju cu kasnije na najbolji nacin primeniti u profesiji buduceg profesora.

 

Veliki Park: Koja je razlika nastava u odnosu na naš fakultet ? 

Jovana Barać: Na osnovu dosadasnjeg iskustva mogla sam da zakljucim, da je studijski program u poredjenju sa domacim Univerzitetom organizovaniji, kompleksniji i sadrzajniji. Svako sam po svojim sposobnostima i naklonostima kreira svoj licni studijski program. Primetila sam da profesori insistiraju na interakciji i aktivnom ucescu u nastavi i odstupaju od klasicnog pristupa predavanja. Pored toga pojedinacno posvecuju svoje vreme svakom studentu, narocito posvecuju paznju internacionalnim studentima, izlazeci im u susret i olaksavajuci im gradivo u cisto jezickom smislu.

 

Veliki Park: Kakav je život u samom gradu? Smeštaj, aktivnosti, ishrana, izlasci ?

Jovana Barać: Ludwigsburg, u kome je smesten Univerzitet i studentski dom je mali barokni grad u blizini grada Stuttgarta ali nudi sirok izbor fakultativnih aktivnosti, kulturnih dogadjaja, atrakcija i razlicitih vidova zabave. Grad sam po sebi obiluje veoma bogatim kulturnim nasledjem i srednjovekovnim znamenitostima. Sto se tice hrane, izbor je raznovstan-od tradicionalnih nemackih jela i specijaliteta do egzoticnih ukusa kuhinje sa razlicitih strana sveta. Vikend je obicno rezervisan za izlaske u klubove, pristupacni svim studentima. Takodje postoji mogucnost odlaska u Stuttgart koji je udaljen samo 20 minuta od Ludwigsburga, gde su na raspolaganju klubovi za razlicite muzicke ukuse, od techna, punka, metala i rocka do nase domace i zabavne muzike. Pored klubova, studenti cesto organizuju zurke po stanovima u studentskim domovima, na kojima se uvek moze steci neko novo poznanstvo.
Smestaj u studentskom domu je celokupan i snabdeven za sve potrebe jednog studenta. Ovde je organizacija veoma bitna, zato sto sami vodite racuna o svom stanu u kojem ste smesteni zajedno sa jos nekoliko studenata.

 

Veliki Park: Da li stupate u konekciju sa studentima iz drugih zemalja i koliko vam to znači  ? 

Jovana Barać: Svakog semestra na Univerzitetu i u domu ima preko 50 internacionalnih studenata iz raznih zemalja. Uvek je interesantno upoznati nekog cija kultura se u mnogome razlikuje od nase. Ovde su ljudi bez predrasuda o necijem poreklu, kulturi, rasi, boji koze i sexualnom opredeljenju. Svi imaju isti cilj, a to je sto bolje da nauce nemacki jezik i samim tim je konekcija medju studentima veoma dobra.

 

Veliki Park : Da li ćete moći kada dođete u Kragujevac svoje iskustvo preneti svojim kolegama i profesorima ? 

Jovana Barać: Nadam se da cu nakon boravka ovde steci dovoljno iskustva koje cu moci da prenesem kolegama i buducim generacijama kroz karijeru predavaca.

 

Veliki Park: Da li si imala poteškoće prilikom studiranja u inostranstvu ?

Jovana Barać: Jedine poteskoce koje sam imala jeste shvatanje i prihvatanje drugacijeg sistema skolovanja, ali to se da vremenom lako prebroditi.

 

Veliki Park: Da li si imala problema prilikom uspostavljanja komunikacije sa profesorima ili drugim studentima na razmeni po bilom kom osnovu ( pol, nacionalnost, veroispovest). Kako su te prihvatili?

Jovana Barać: Ovde je raznolikost uvek prihvacena, samim tim nema poteskoca izmedju studenata sto se tice prihvatanja. Studenti vole ovde da izadju u susret kako internacionali tako i domaci studenti, uvek su spremni da pomognu i imaju obzira da niste odavde i da niste sasvim upuceni u sistem. Uz njih je boravak ovde je laksi i prijatniji jer mozete uvek nekoga pitati za pomoc.

 

Veliki Park : Tvoj savet za sve one koji se dvoume za studiranje u inostranstvu ? 

Jovana Barać : Moja licna preporuka je da svako ko ima mogucnost i priliku da studira u inostranstvu, iskoristi istu kako bi na taj nacin prosirio svoje vidike i granice i da izadje iz svoje zone komfora. Mozete videti nesto novo, upoznati nove ljude i kulture, steci nova prijateljstva i videti kako je voditi studentski zivot u stranoj zemlji

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar