Počinje sedmi KPF

U subotu 2 juna i nedelju 3 juna u Hali Jezero  održaće se sedmi po redu KRAGUJEVAČKI PLESNI FESTIVAL – KPF.

Svi plesovi  koji se mogu videti na KPF 7 su grupisani u 3 GRUPE PLESOVA: STREET PLESOVI, UMETNIČKI PLESOVI I OSTALI PLESOVI.

 

 Ove godine smo listu plesova proširili za dva nova: ACRO OPEN i  CONTEMPORARY  BATTLE. 

 

 

KPF je skraćeni naziv za Kragujevački Plesni Festival.

 

Festival je osnovan 2012.godine, i održava se u Kragujevcu, vodećem gradu i univerzitetskom centru Centralne Srbije. Prve godine festival je posetilo preko 800 učesnika i oko 2000 gledalaca, da bi u narednih 4 godine festival okupio preko 2000 učesnika i više hiljada posetilaca. Od osnivanja ima medjunarodni karakter, uz goste iz BiH, Republike Srpske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Estonije, Švedske i Finske, sa ciljem da takav trend negujemo, i okupljanjem različitosti svi rastemo i širimo ljubav prema plesnoj umetnosti.

Festival je začet iz raznih potreba, pre svega da:

  • nezavidnu situaciju u plesu u našim okolnostima prevazidjemo

  • širi granice svesti svih plesnih poklonika, umetnika svih profila, kao i prosečnih gradjana

  • traži i istražuje nove izvore plesne i umetničke nadgradnje

  • učini plesnu umetnost dostupnom široj populaciji .

Mi, kragujevački plesni klubovi, koreografi, treneri, umetnici raznih profila i poštovaoci plesa, odlučili smo da ponudimo naš koncept, koji u prvi plan ističe ljubav prema plesu, a sve naše razlike vidi kao medjusobne pokretače i čvrste spone. Mi iskreno verujemo u ovu priču.

 

Festival ima koncept povezivanja razlika i stvaranja novih kvaliteta i znanja, i kroz klasične i moderne plesove će spajati prošlo i buduće u duhu sadašnjeg.

 Važno je istaći da, iako najveći deo programa čini takmičarski deo negujući mnoge kvalitete sportskog duha, KPF pre svega neguje kvalitete poput radosti i ljubavi prema plesu, pozitivnih emocija i efekata na zdravlje tela i uma koje nam ples pruža, naglašavajući umetničku komponentu autentičnog plesnog izraza.

Važan segment festivala čini i plesna edukacija, kroz workshop i drop-in plesne časove. Nastojimo da pokrenemo praksu panel diskusija, uz razmenu iskustava i sticanje novih znanja.

Autori festivala su Danijela Sagić, Jelena Alempijević, Jelena Bugarčić i Tijana Savić, a organizatori  PK“Fiesta“ i PK“Dolls“ iz Kragujevca.

 Kragujevački Plesni Festival-KPF je zaštićen autorskim pravima pri Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije.

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar