Istorijsku dramu „Kralj Petar I“ videlo već 50.000 gledalaca, sale pune i u Kragujevcu

Istorijsku dramu „Kralj Petar I“ za prva četiri dana prikazivanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, videlo je čak 50.000 gledalaca. Gledaoci u „Cineplexx Kragujevac Plaza“ sinoć su bili u prilici da se druže sa delom glumačke ekipe. Interesovanje za film je veliko, a na dnevnom repertoaru su po četiri projekcije.
Film je režirao Petar Ristovski, sin proslavljenog glumca Lazara Ristovskog, koji nosi naslovnu ulogu, a glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski, Petrova majka. Roditelji su, nakon beogradske premijere, izjavili za nacionalne medije da su ponosni na sina i da je „položio ispit“.
SADRŽAJ
Kada se spletom istorijskih okolnosti Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo je parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Ali Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno. Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj Marinka nalazi prekasno a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.
Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća!

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar