Zoran Radovanović : Zidanje Skadra

Kad nema kiše, dobar je i grad. Ako ne možeš da položiš kamen temeljac za neki kapitalan objekat, organizuj prigodnu svečanost povodom nastavka gradnje na odavno zabataljenom gradilištu, koje je već nekoliko godina unazad ruglo kraj rektorata Univerziteta u Kragujevcu.

Radi se, naravno, o famoznim Centrima izvrsnosti sa Centrom za istraživanje na matičnim ćelijama i bankom za njihovo čuvanje, čija je izgradnja obustavljena sredinom 2018, da bi pre par dana, u prisustvu ministra prosvete Branka Ružića te čelnika Univerziteta i rukovodstva grada, radovi bili nastavljeni. Ugovorom potpisanim početkom meseca nastavak izgradnje Centara za istraživanja u oblasti biomedicine, bioinženjeringa i drugih disciplina poveren je novosadskom konzorcijumu koji čine firme Inobačka, Graditelj i Institut za bezbednost i preventivni inženjering.

Nastavku radova na gradilištu Centara izvrsnosti prethodilo je preko 10 godina preganjanja na relaciji Kragujevac-Beograd. U pojedinim prestoničkim krugovima tvrdilo se da takvoj ustanovi „nije mesto u seljačkom Kragujevcu“. Tih deset i kusur godina obeležili su i klanovski obračuni na kragujevačkom univerzitetu, povratak aktera najveće korupcionaške afere u istoriji domaćeg viskog školstva (afera Indeks) na vlast na Pravnom fakultetu te činjenica da je izgradnja naučne ustanove takvog ranga krajem 2015. bila poverena firmi Banković gradnja iz Crne Trave, koja je dovođena u vezu sa Tomislavom Nikolićem i Slavicom Đukić Dejanović.

Nikolić je u januaru 2016. položio kamen temeljac za izgradnju Centara izvrsnosti i u njega stavio kapsulu sa porukom: „Što čovek započne, nek Bog ne ospori“. Zatim je, uz činodejstvovanje sveštenstva SPC, održao besedu u kojoj je konstatovao da se u Srbiji „rađa sve manje dece“, te da „mnogi roditelji pomoć traže kod lekara u inostranstvu“, što nije rešenje. Rešenje je izgradnja Centra za matične ćelije koji treba da obezbedi da se u Srbiji rađa više dece, pri čemu ona „treba da budu srpska deca, sa srpskim genomom, prošlošću i budućnošću“.

Od sredine 2018. gradilište zarasta u korov i travuljinu, sa naherenom zaštitnom ogradom. Ugovor o izgradnji te naučne ustanove sa Vladom Srbije potpisan je 2009, a gradnja je počela 7 godina docnije, s tim što je trebalo da svi radovi budu završeni do kraja 2017. Radovi su stali usled bankrota izvođača radova, Banković gradnje iz Crne Trave. Prekid gradnje dovođen je u vezu i sa smenom dotadašnjeg rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića koji je, pored genetičara Stojkovića, bio najveći zagovornik izgradnje i formiranja Centra za matične ćelije pri Univerzitetu u Kragujevcu. Arsenijević je sa rektorske funkcije krajem juna 2018. bukvalno najuren nakon nezapamćene medijsko-policijske harange iza koje su, prema njegovim rečima, stajali Slavica Đukić Dejanović, dvoje penzionisanih profesora iz Kragujevca te pojedinci iz Vučićevog kabineta.

U februaru 2019. usledio je i pokušaj smene Miodraga Stojkovića sa mesta šefa katedre za matične ćelije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Pokušaj nije uspeo, ali je Stojković otišao sam. On ima stručne, ali ne i političke kvalifikacije koje su u današnjoj Srbiji glavna stavka za dobijanje funkcija u javnim ustanovama.

Preostalih 60-70 odsto radova na Centrima izvrsnosti u Kragujevcu treba da bude završeno u roku od 365 dana. U novu fazu izgradnje biće investirano oko 10,5 miliona evra. Izgradnja i opremanje Centara koštaju ukupno 18 miliona evra, od kojih kredit Evropske investicione banke iznosi 14,5 miliona evra, dok grad Kragujevac i kragujevački univerzitet participiraju sa 40, odnosno 25,5 miliona dinara.

Izvor : Peščanik

Piše : Zoran Radovanović

Post Author: Milan

Ostavi komentar