Znanje i iskustvo Izraela značajno za razvoj privrede Kragujevca

U okviru posete Kragujevcu, ambasador Izraela Jahel Vilan sastao se sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i njegovim saradnicima. Sastanku je prisustvovao Predrag Lučić, predsednik Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. Pored dosad ostvarenih saradnji grada Kragujevca i Ambasade Izraela u Srbiji, predstavnici grada i ambasade razgovarali su o proširenju saradnje najpre u transferu znanja, istraživanja i razvoja zajedničkih platformi za napredne tehnologije, za povećanje inovativnosti i konkurentnosti domaćih proizvoda.

Veoma mi je drago što sam ponovo u Kragujevcu, što se naša ekonomska saradnja poboljšava i u budućnosti ću učiniti sve da ona bude još bolja. Izuzetno mi je zadovoljstvo da sam o tome imao prilike da razgovaram sa gradonačelnikom Dašićem kao i o daljim mogućnostima saradnje države Izrael i Kragujevca, kazao je ambasador Izraela Jahel Vilan. Pored ostalog razgovarali smo o skorom otvaranju Kancelarije privredne komore Srbije u Izraelu što će stvoriti nove mogućnosti privrednicima Izraela da dobiju saznanja i upoznaju mogućnosti i resurse saradnje sa Srbijom u čemu ću pomoći u svakom kontekstu, kazao je on. Cilj i svrha svake diplomatije jeste da se učini nešto što će omogućiti bolji život narodu dve države i smatram da to jedan od mojih najvažnijih zadataka. Iskoristiti bilo koju od uzajamnih mogućnosti, bilo da je reč o šoping centru, poljoprivredi, IT sektoru ili bilo čemu što će uticati na bolji kvalitet života ljudi, smatraću ličnim uspehom i ono je čemu ću težiti u toku svoje misije u Srbiji, istakao je ambasador Izaraela Jahel Vilan.

Kragujevac kao grad je kvalitetno područje ne samo za državu Izrael sa kojom pored dugogodišnje saradnje u oblasti kulture imamo i ozbiljan spoljnotrgovinski bilans. U ovom periodu prošle godine bili smo u deficitu a ove već imamo suficit spoljnotrgovinske razmene upravo sa državom Izrael. Proizvodi kragujevačke privrede našli su mesto na tržištu Izraela i uglavnom smo izvozili mašine i nameštaj a uvozili hemijske proizvode, rekao je gradonačelnik Dašić. S druge strane, Izrael je država koja pored mnogih prepoznatljivih kvaliteta jeste i svetski lider u startap biznisima, zemlja koja mnogo polaže na inovacije, dobre biznis ideje, a znanje i proaktivno razmišljanje je njihov najveći kapital. U tom smislu mi već imamo odličnu saradnju, ali Kragujevac razmatraju i kao ozbiljnu investicionu destinaciju, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Otvaranje Kancelarije privredne komore Srbije u Izraelu biće od izuzetnog značaja za podsticanje privrednog razvoja ali i za širenje svesti o značaju i velikom potencijalu za saradnju izraelske i privrede Srbije, rečeno je na sastanku.

Današnji sastanak je bila prilika za razgovor o stvaranju dugoročne platforme za saradnju sa privredom i referentnim organizacijama Izraela, pre svega u podsticanju povećanja konkurentnosti domaće privrede, privrede grada Kragujevca i daljem intenzivnom privlačenju stranih, direktnih investicija, najpre kompanija zasnovanih na znanju, rekao je Predrag Lučić, predsednik Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. Govoreći o suficitu privrede grada Kragujevca i Šumadije i strukturi proizvoda koji se izvoze na najzahtevnija tržišta sveta, on je istakao da upravo to zavisi od kunkurentnosti , inovativnosti i kvaliteta naših proizvoda. Izrael je u mnogim segmentima prepoznatljiv kao šampion tehnoloških disciplina, pre svega digitalizacije i startapova i zbog toga privredi grada Kragujevca i privredi Šumadije i Pomoravlja jesu potrebni partneri kao što je Izrael. Ovo je bila prilika da operativno razgovaramo kako ćemo dalje sarađivati u delu podsticanja inovacija, istraživanja, razvoja osnivanja startapova i konačno inteziviranja saradnje lidera kompanija koje su na teritoriji grada Kragujevca. Uveren sam da ćemo vrlo brzo imati rezultate, zaključio je Lučić.

Posle sastanka u Gradskoj upravi ambasador Izraela Jahel Vilan sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem posetio je Mind park i prisustvovao proglašenju pobednika Hakatona u Biznis-inovacionom centru.

Post Author: Milan

Ostavi komentar