Značaj i vrednost FILUM-a nemerljivi su za grad Kragujevac

Filološko umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu svečano je juče obeležio 19 godina postojanja. Svečanoj akademiji povodom 1. juna Dana FILUM-a upriličenoj u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, pored profesora, saradnika i studenata, prisustvovali su rektor Univerziteta prof. dr Nenad Filipović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.
FILUM, kao obrazovna institucija na jako visokom nivou, naš grad čini još značajnijim. Osnovan pre skoro dve decenije, upotpunio je kvalitet Univerziteta u Kragujevcu, uprkos tome što se čitav ovaj period dovija i radi na način koji ne bi mogle da shvate zemlje Zapada, kazao je gradonačelnik Dašić. U situaciji kada se programi realizuju u osnovnim školama i drugim institucijama, nije jednostavno animirati studente da upišu upravo ovaj fakultet a ne neke druge širom Srbije.
Dobra vest je, istakao je gradonačelnik, radimo na tome da se u narednih par godina završi zgrada i obezbedi novi odgovarajući objekat za FILUM. U postupku smo prenosa zemljišta na Republiku Srbiju, čija je vrednost na lokaciji pored Ekonomskog fakulteta veoma visoka, ali zbog vrednosti FILUM-a koja je nemerljiva i zbog svega što radi i čini za Kragujevac nismo pitali za cenu i veličinu. Grad Kragujevac će, sa oko osam miliona dinara finansirati i korekcije već zastarelog projekta i iskreno se nadam da ćemo nove uslove proslaviti zajedno, kazao je gradonačelnik Dašić, čestitajući FILUM-u na svemu što je uradio u dosadašnjim uslovima.
Ovaj put je reč o jednoj ozbiljnoj inicijativi u koju su uključeni i država i Grad i Univerzitet u Kragujevcu i svi se iskreno nadamo daćemo zgradu FILUM-a uskoro gledati, ili bar videti početak gradnje, kazao je rektor Univerziteta prof. dr Nenad Filipović. Filološko-umetnički fakultet učestvuje u novim studentskim programima, pre svega novom masteru za razvoj kompjuterskih igara, što je kao kombinacija umetnosti i informacionih tehnologija obeležje savremenog doba. Biće još takvih studentskih programa, što će, najavio je rektor Filipović obeležiti novu epohu u razvoju FILUM-a.

Sa tri relativno različita odseka, za filologiju, primenjenu umetnost i muziku FILUM je specifičan fakultet ne samo za naš Univerzitet već i za Srbiju. Kroz 19 godina rada fakultet je prošao velike promene – od početnih odeljenja beogradskih fakulteta, do danas respektabilne ustanove u polju nauke i umetnosti koji daje pečat kulturnim dešavanjima u Kragujevcu, kazao je dekan FILUM-a mr Zoran Komadina. Ozbiljan je reper za nauku i naučna dostignuća u čitavoj zemlji, aktivni smo na polju izdavaštva, organizujemo naučne skupove koji su u samom vrhu ne samo po broju učesnika već imaju visoke reference, naši profesori su prisutni u zemlji i inostranstvu i studenti se sa svih takmičenja vraćaju sa osvojenim nagradama. Naredni period obeležiće rešavanje našeg hroničnog problema – nedostataka uslova i prostora, koji su nam, iako smo postigli mnogo, bili kočnica u svakodnevnom radu i razvoju na svim područjima. Nadam se, kazao je dekan Komadina da ćemo sledeću godišnjicu uz podršku Republike Srbije i grada Kragujevca obeležiti prigodno a već 21. godišnjicu odnosno pravo punoletstvo u novoj zgradi, što će doneti puno promena u radu i motivaciji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar