Završna manifestacija festivala „Moje selo u pričama i pesmama“ u ponedeljak u Stragarima

Završna manifestacija Petog festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu „Moje selo u pričama i pesmama“ održaće se u ponedeljak, 5. decembra 2022. godine u Sportskoj hali OŠ „Julijana Ćatić“ u Stragarima sa početkom u 12 sati. Pobedniku ovogodišnjeg konkursa će tom prilikom biti dodeljen veliki zlatnik i priznanje „Velika darodavnica sela“, dok će najboljima u takmičarskim kategorijama biti dodeljena priznanja „Darodavnice sela“, po odluci žirija koji čine: Branislav Gulan, Biljana Alavanja i prof. dr Radenko S. Krulj. Učenici i nastavnici OŠ „Julijana Ćatić“ i učesnici ovogodišnje festivalske smotre pisane reči o selu pripremili su kulturno-umetnički program kojim će obogatiti ovu jedinstvenu kulturnu manifestaciju nacionalnog karaktera.

Festival književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji „Moje selo u pričama i pesmama“ je manifestacija koja univerzalnom tematikom o vrednostima života na selu okuplja ljude koji vole selo, prirodu i zdrav život, kao i ljude koji se bave književnim, naučnim, stručnim i drugim radom koji je vezan za selo u našoj zemlji i dijaspori.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 77 autora iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Nemačke sa oko 200 autorskih ostvarenja među kojima su: pesme, priče, romani, studije, monografije, likovni radovi, dečje stvaralaštvo, zapisi iz dijaspore itd.

Projekat „Moje selo u pričama i pesmama“, kao i ovogodišnju manifestaciju u Stragarima, osmislilo je i uz podršku Grada je realizuje Društvo za narodno prosvećivanje „Svetionik“ iz Kragujevca, koje je pripremilo i objavilo dva zbornika izabranih radova: „Darodavnice sela Srbije“ i „Duhovna lampa svetluca u srpskom selu“. Zbornike su priredili prof. dr Radenko S. Krulj i dr Milutin Matić. U pripremi je „Kragujevačko-stragarski zbornik 2022“ s naslovom „I u selu se piše, peva i sanja“ sa izabranim autorskim ostvarenjima ovogodišnje festivalske smotre.

Post Author: Milan

Ostavi komentar