Zakazana 25. redovna sednica Skupštine grada za petak, 16. jun

Nakon kolegijuma sa šefovima odborničkih grupa, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, zakazao je 25. redovnu sednicu gradskog parlamenta za petak, 16. jun sa početkom u 9 časova. Među najznačajnijim tačkama Dnevnog reda predstojeće sednice, predsednik Petrašinović je izdvojio rebalans budžeta, investiranje i odluku o gradskim upravama.

Najznačajnija tačka na sednici gradskog parlamenta biće odluka o rebalansu budžeta jer su u prvih pet meseci 2023. godine, ostvareni veći prihodi u odnosu na planirane. Povećanje cene rada, odnosno povećanje plata u javnom sektoru za 12, 5% ali i povećanje plata u privatnom sektoru, su stvorili uslovi da po osnovu poreza na zarade povećamo  prihod koji grad ima po osnovu prihoda na zarade bude veći, kazao je predsednik Petrašinović.

U budžetu grada za 2023. godinu imamo veći prikazan prihod  po osnovu poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica. Poreska stopa i osnovica po kvadratu nije menjana, podsetio je Petrašinović ali je oporezovan veći broj kvadrata koji su zabeležili popisivači Gradske poreske uprave a to je uslovilo da po osnovu poreza na imovinu fizičkih lica imamo i veći prihod.

Rebalansom budžeta, suficit koji je iskazan po završnom računu 2022. godine, a koji je na 719 miliona dinara, bude  raspoređen na odgovarajuće pozicije, kaže predsednik SG i ističe da će prihodovana strana biti uvećana za 5, 8 procenata, a  budžet  će iznositi 11, 166 milijardi. Time će biti dovoljno novca za investiranje.

Više novca je izdvojeno za izradnju novog gradskog trga i tu ćemo imati dodatnih 50 miliona, kaže Petrašinović. Sredstva u visini od 15 miliona dinara predviđena su za Pivarski park. Za izgradnju skejt parka u Vašarištu, grad je izdvojio 9 miliona dinara. Ovim rebalansom su predviđena novčana sredstva od 15 miliona dinara i za izgradnju ambulante i zgradu mesne zajednice u  Beloševcu i isto toliko za sanaciju ostalih zgrada i prostorija mesnih zajednica na teritoriji grada. Za izgradnju novog vrtića,  budžetom su predviđena sredstva od 60 miliona dinara. Za revitalizaciju puteva, krpljenje udarnih rupa, sređivanje asfaltnih površina, trotoara izdvojeno je 300 miliona dinara a za nove puteve i ulice, 100 miliona dinara. Sređivanje dimnjaka u sklopu Kneževog arsenala predviđeno je 10 miliona dinara.

Ono što je bitno, kada je sport u pitanju, a što je bilo predloga nakon sprovedene javne rasprave, da se na toj poziciji povećaju sredstva, pogotovo kada je reč o košarkaškom, odbojkaškom,  rukometnom klubu SPD Radnički koji se takmiče u najvišem rangu takmičenja, grad će obezbediti dodatne subvencije u visini od 25 miliona dinara kao i za FK Radnički koji se izborio za opstanak u najvišem rangu takmičenja i ove godine, kaže Miroslav Petrašinović.

Pored odluke o rebalansu budžeta i odluke o javnim parkiralištima, na sednici Skupštine grada naći će se i odluka o gradskim upravama kojom broj uprava ostaje isti, ali neke nadležnosti se, iz jedne prenose na drugu gradsku upravu.

Kroz dopunu materijala, najavio je predsednik Petrašinović, očekuje se odluka o završnom računu Grada Kragujevca za 2022. godinu koju smo u obavezi da usvojimo do kraja juna ove godine, istakao je on. Po tome ćemo videti koliko je grad Kragujevac uspeo da ostvari realizaciju budžeta, a  svakako će to biti preko 90 odsto.

Post Author: Milan

Ostavi komentar