Vučić najavio realizaciju velikih projekata u Kragujevcu

U Šumadiji, od Orašca do Kragujevca, rađana je srpska država. Rađanje svake države i borba za državnost je u neku ruku avanturizam, ali kad državu imate, više nemate pravo na avanture, već je čuvate i nikom ne date, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić okupljenim građanima u porti Stare crkve. Srbija je u Kragujevcu stvarala svoju državnost, pobedila u prvim evropskim ustancima tursku otomansku imperiju, stvorila prvi moderni evropski ustav istočno od reke Rajne i zato nema pravo da se igra, ponaša neodgovorno i neozbiljno. Državu pre svega čine ljudi, njene institucije, sposobnost da samostalno i nezavisno vodi politiku, donosi odluke i bori se za svoje vitalne interese bez pritiska spolja. Zato je važno da u ovakvim trenucima, kada je u uslovima teške situacije temelj države ugrožen, najvažnije da budemo okupljeni i jedinstveni u želji da sačuvamo državu. To nema veze sa političkim partijama, već sa onim što je biće srpskog naroda i svih drugih građana Srbije i da se razume da ništa svetije od naše države Srbije nemamo.

Nema igre, nema avanturizma, potreban nam je ozbiljan i odgovoran pristup – pristup čuvanja mira i stabilnosti jer su nam potrebna deca u budućnosti, poručio je predsednik. Vreme je da decu sačuvamo i obnovimo demografski kapacitet naše lepe Srbiji. Rekavši da danas u Kragujevcu ima 12000 zaposlenih više nego što je bilo pre 10 godina iako je stanovnika manje, predsednik je kazao da može i mora da bude mnogo bolje, zboge čega će biti još investicija u Kragujevcu, još više rada i posvećenosti poslu.

Predsednik Vučić je poručio da će Tržnica u Kragujevca biti završena do kraja godine i biće jedna od najlepših u celoj Srbiji, kojom će se građani ponositi i izrazio nezadovoljstvo što nije vođeno računa o projektovanju i načinu izvođenja radova. Do kraja ove nedelje završićemo sve što je papirološki važno kako bismo krenuli u taj posao.

On je najavio, imajući u vidu da je dobijena građevinska dozvola i završena projektna dokumentacija, najkasnije za tri meseca krenuti izgradnja stadiona „Čika Dača“ što će za Šumadince i Kragujevac biti jedan od najvećih i najvažnijih razvojnih projekata. Ove godine krećemo i u izgradnju Severne obilaznice oko Kragujevca u dužini od 22 kilometra koja je značajna za industrijsku zonu i čistiji vazduh oko Lepenice i drugim delovima grada. Ona je važna je jer će centralni deo grada moći da se uređuje mnogo više i lakše nego danas kada sav saobraćaj prolazi kroz centar. Izgradnjom Severne obilaznice biće ubrzani svi tokovi oko Kragujevca i stvoreni uslovi da se poveže na Koridor 11 jer će se u produžetku izgraditi još 37 kilometara saobraćajnice od Vučkovice do Mrčajevaca, čime Kragujevac postaje posebna mreža puteva i centar ne samo Šumadije već i čitave Srbije. Narednih dana potpisaće se ugovori o izgradnji brze pruge Beograd- Niš a Kragujevac mora da bude prikopčan prugom jer će onda imati brzu prugu do Budimpešte, Preševa i Dimitrovgrada. Podsetivši da će država sa 8,5 miliona evra finansirati i izgradnju FILUM-a, predsednik Vučić je rekao da će otplatiti i pola kredita koje je Kragujevac uzeo za izgradnju tržnice.

Zahvalivši se na dočeku predsednik Vučić je građanim čestitao današnji praznik jer Sretenje je dan pobede i srpsko ime i prezime.

Kragujevac i Šumadija su uvek mogli da prepoznaju i bili uz svoju Srbiju i pozivam da sačuvamo zemlju na ozbiljan, odgovoran, razuman i racionalan način, da sačuvamo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije i da se ne junačimo kada to nije potrebno, ali da umemo svakom čvrsto i tvrdo da odgovorimo kada drugog izbora i izlaza nema.

Inače, predsednik Vučić obišao je danas i staru crkvu u Kragujevcu, posvećenu Svetoj Trojici, koju je podigao knez Miloš Obrenović 1818. godine, kada je Kragujevac proglasio prestonicom Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar