Vredna medicinska oprema stigla u UKC Kragujevac

Ministarka zdravlja, prof.dr Danica Grujičić, direktorka Republičkog fonfa za zdravstveno osiguranje, prof.dr Sanja Radojević Škodrić i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Milošević, posetili su danas Univerzitetski klinički centar Kragujevac i tom prilikom uručili novu medicinsku opremu vrednosti 500 miliona dinara za klinike i centre ove zdravstvene ustanove. U okvir obilaska premijernio je predstavljen projekat rekonstrukcije postojećeg i izgradnje novog objekta Univerzitetskog kliničkog centra.

Na današnjoj prezentaciji ste mogli da vidite kako će izgledati nova zgrada Kliničkog centra u Kragujevcu i šta sve Ministarstvo planira da uradi u ovom zdravstvenom kompleksu. Radiće se fazno i u narednih pet do šest godina ovaj kompleks će izgledati potpuno drugačije, najavila je ministarka Grujičić. Takođe, Univerzitetski klinički centar je dobio novu opremu koja će našim kolegama omogućiti lakšu dijagnostiku kako bi što bolje pomogli pacijentima. Nabavljena je magnetna rezonanca sa naprednom tehnikom, oprema za neurohirurgiju, najsavremeniji mikroskop za rad i ultrazvučni aspirator koji prilikom operacija tumora na mozgu štedi zdravo tkivo, pet neonatoloških respiratora, sedam hibridnih inkubatora, dva ginekološka ultrazvuka premijum klase. Srbija je u poslednjih desetak godina uložila toliko u aparate i zdravstvo da to ne može da se meri ni sa jednim periodom, ali bolnice nisu održavane na odgovarajući način. Kada budemo zidali nove bolnice, takozvane pametne zgrade, moramo imati čitave kompanije koje će se baviti održavanjem. Predstoji nam period reformi zdravstvenog sistema jer ne vredi imati aparate ako organizacija posla nije dobra. Za dobru organizaciju neophodna je digitalizacija, maksimalna internet povezanost od primarne zdravstvene zaštite ka sekundarnoj i tercijarnoj, kazala je Grujičić.

Ova oprema je jako važna i zbog savremenih, inovativnih lekova kojih je sve više o trošku države. Reč je o najskupljim i najsavremenijim lekovima koji bez adekvatne dijagnostike na najsavremenijim aparatima ne mogu da daju svoj efekat. Međutim, lekovi i aparati ne bi imali značaj da se ne povećavaju, rekonstruišu i obnavljaju bolnice i da nema naših zdravstvenih radnika, kazala je Škodrić.  Zbog toga moramo intenzivno da ulažemo u njih ne samo kad je u pitanju zapošljavanje i rast plata. Država planira i davanje državnih stipendija za njihovo usavršavanje jer su oni naš prioritet, poručila je Škodrić i najavila nastavak ulaganja kako bi se dostigao najsavremeniji nivo zdravstva.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Milošević, objasnio je da urbanističkim projektom predviđeno da od novih objekata bude izgrađena zgrada Kliničkog centra površine 25000 metara kvadratnih i nadzemna otvorena garaža sa 300 parking mesta, dok će sve ostalo biti rekonstruisano. Na zgradu sadašnjeg Urgentnog centra biće nadograđen sprat ukupne površine 8000 metara kvadratnih, u drugoj fazi će biti dograđeno 8300 metara kvadratnih za tehno-ekonomski blok i odeljenje onkologije, a biće uređen i čitav kompleksa od 10 hektara u krugu Kliničkog centra. Plan Ministarstva zdravlja je da u februaru dobije građevinsku dozvolu, u martu raspisiše tender za izvođenje radova i da u drugoj polovini sledeće godine krenu radovi na izgradnji, rekao je Milošević.

Država Srbija na čelu sa predsednikom, Vladom, Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje prepoznala je značaj UKC Kragujevac kao tercijarne zdravstvene ustanove kojoj gravitira preko 2 miliona ljudi. Sa novom zgradom na devet etaža i budućim rekonstruisanim prostorom urgentnog centra, ekonomsko-tehničkog bloka i novom opremom stvaraju se uslovi za bolje lečenje i zdravstvenu zaštitu svih onih koji gravitiraju ka nama, kao i bolji uslovi za zaposlene, rekao je direktor UKC-a, prof.dr Slobodan Milisavljević. On je podsetio da je poslednjim kovid zapošljavanjem preko 320 novih medicinskih radnika već u procesu rada i izrazio očekivanje da će naredne godine biti znatno poboljšan kvalitet zdravstvenih usluga.

Post Author: Milan

Ostavi komentar