Vaučeri za predškolce iz romskih porodica

U okviru projekta “Kroz igru i druženje do pravilnog razvoja – podrška inkluziji romske dece u predškolski sistem vaspitanja i obrazovanja” danas je u Kragujevcu uručeno 40 vaučera za kupovinu garderobe budućim predškolcima iz romskih pordica.

Reč je o projektu koji grad Kragujevac partnerski realizuje sa obe predškolske ustanove Nada Naumović i Đurđevdan, Obrazovno kulturnom zajednicom Romanipen, Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad. Projekat je deo velikog programa „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Svetske banke.

Projekat koji se realizuje već dve godine, bavi se uključivanjem romske dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Iako je prethodnu godina obeležila pandemija korona virusa, prema rečima Milke Simić direktorke PU „Nada Naumović“ realizovane su 32 radionice za decu edukativnog karaktera, 16 radionica za roditelje na temu prevencije zdravlja dece i 16 radionica na temu jačanja kompetencija roditelja u oblasti socijalne zaštite dece. Pored toga, obezbeđeni su higijenski paketi za decu koja su ciljna grupa projekta, a danas poklanjamo 40 vaučera za opremanje dece garderobom i obućom.

Ovo je trogodišnji projekat koji realizujemo zajedno sa resornim ministarstvom, istakao je Dušan Aleksić član Gradskog veća za obrazovanje.

Podela vaučera je jedna od aktivnosti predviđena projektom. Juče smo decu iz romskih porodica vodili na izlet u Jagodinu. Danas delimo vaučere za kupovinu jesenje garderobe deci iz romskih prodica pred početak školske godine. Grad Kragujevac je uvek raspoložen da učestvuje u ovakvim i sličnim projektima. Osim projekata koje realizujemo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koristimo i svaku drugu priliku da se uključimo i kada su fondacije u pitanju.

Obraćajući se prisutnima Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu je naglasila da je želja grada Kragujevcada pomogne svima kojima je pomoć potrebna. Grad Kragujevac godinama unazad sprovodi istu politiku i rado prihvata svaku vrstu projektnih aktivnosti i pomoći. Mi se u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite i sistemu obrazovanja borimo za bolji i kvalitetniji život svih, ali pre svega onih kojima je podrška i pomoć najneophodnija a to su takozvane vulnerabilne kategorije. Nekada su to romske porodice, samohrane majke, stariji od 65 godina, žene žrtve porodičnog nasilja, bivši osuđenici. Centar za socijalni rad se nalazi u fokusu, lokalna samouprava kreira poltiku, a realizacija se spušta na ustanove čiji je osnivač grad i na saradnju sa civilnim sektoru. Krajnji ishod su ovako kvalitetni projekti.

Post Author: Milan

Ostavi komentar