Utvrđen predlog kandidata za Đurđevdansku nagradu i program Majskih svečanosti

Gradsko veće utvrdilo je Predlog odluke o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2023. godinu i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje.

U oblasti umetnosti za Đurđevdansku nagradu preloženi su Predrag Ilić i Sanja Živković za monografiju „Knez Mihailo kroz umetnost i arhiv“ i Zoran Ignjatović za realizaciju tri samostalne i šest kolektivnih izložbi u 2023. godini.

Prof.dr Milovan Matović predložen je za Đurđevdansku nagradu u oblasti medicine za uvođenje i terapijsku primenu Lu-PSMA u lečenju metastatskog kastracijski rezistentnog karcinoma prostate (mCRPC).

U oblasti novinarstva predložen je Miodrag Stojilović za knjigu „Kragujevac otvoreni grad koji se voli“, a u oblasti obrazovanja za Godišnju nagradu grada Kragujevca predložena je Marina Petrović Jilih za doprinos poboljšanju kvaliteta institucionalizovane nastave na nemačkom jeziku i književnosti u 2023. godini.

U oblasti privrede za Đurđevdansku nagradu predložena je kompanija LionEight za doprinos i podršku privrednom i ekonomskom razvoju grada u 2023. godini.

U oblasti humanitarnog karaktera predloženi su Ivan Glišović, Vladica Momčilović, Goran Ćiraković, Miloš Ilić, Predrag Đokić, Aleksandar Simović, Miloš Drobnjak i Saša Bečanović za učešće u spašavanju ugroženih lica nakon razornog zemljotresa u Republici Turskoj 2023. godine.

Gradsko veće utvrdilo je i Program majskih svečanosti kojima će biti obeležen Đurđevdan – Dan grada. Majske svečanosti 2. maja otvoriće Đurđevdanski pesnički susreti. U ponedeljak 6. maja, nakon Svečane sednice Skupštine grada, uslediće nastup dečijeg i omladinskog folklornog ansambla Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, Đurđevdanski maskenbal i Festival uličnih svirača.

U okviru centralne proslave – Đurđevdanskog koncerta na Trgu ispred zgrade Gradske uprave Kragujevac – Hiljade tona ljubavi, biće priređen i tradicionalni vatromet.

Među mnogobrojnim manifestacijama, od 14. do 18. maja biće organizovan 26. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“, a od 15. do 19. maja Sajam knjiga. Od 23. do 29. maja na programu su Joakimovi dani – revija pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca. Majske svečanosti 31. maja biće zatvorene Izložbom „75 godina Narodnog muzeja Šumadije“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar