Uskoro bratimljenje Kragujevca i grada iz Švedske

Za predsednika Saveza Srba u Švedskoj Živorada Katanića ,u zgradi Gradske uprave, Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju, organizovao prijem. Prijemu su prisustvovali predstavnici Društva srpsko-švedskog prijateljstva i direktor Politehničke škole Siniša Kojić. Razlog posete predsednika Saveza, Živorada Katanića je povezivanje i otvaranje nove saradnje sa gradom ili opštinom u Švedskoj.

 

Grad Kragujevac prepoznaje značaj saradnje sa srpskom dijasporom i spreman je da ostvari nove kontakte sa gradovima širom Evrope i sveta. Posredstvo saveza i udruženja naših ljudi u stranim državama pravi je put za njihovo ostvarivanje. Veoma mi je drago da postoji inicijativa i njihova zainteresovanost za Kragujevac kao grad u kojem bi mogli da učestvuju u društvenom i javnom životu. Pored toga, raspoloženi su da svojim uticajem i položajima na kojima se nalaze mogu i žele da nam pomognu u ostvarivanju novih veza i saradnji, rekao je Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika. Prihvatili smo inicijativu Saveza Srba u Švedskoj da posreduje u spajanju sa nekim tamošnjim gradom sličnih karakteristika kao Kragujevac radi ostvarivanja saradnji u različitim oblastima. Ono što je nama interesantno jeste zajedničko apliciranje za evropske projekte, dodao je Štajn i podsetio da Kragujevac sarađuje sa Savezom Srba iz Rumunije a da je do kraja godine planirano uspostavljanje kontakata sa savezom u Mađarskoj i Srpskim nacionalnim većem istarske županije iz Pule, te da je saradnja sa Srbima u Švedskoj u okviru aktivnosti.

Prema rečima Živorada Katanića, Savez Srba Švedske postoji skoro pola veka a osnovni cilj je očuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije. Danas broji 35 udruženja i preko 7,5 hiljada članova.

– Namera nam je da napravimo kontakt i povežemo grad Kragujevac sa opštinom u Švedskoj sličnih karakteristika radi ostvarivanja saradnje i realizovanja zajedničkih projekata. Uloga Saveza bi bila u pružanju pomoći u tom smislu, a zatim bi to prešlo na nivoe gradova. Izbor na grad Kragujevac je došao nekako prirodno, zbog ranijih saradnji sa Društvom srpsko-švedskog prijateljstva i Politehničkom školom, kaže Živorad Katanić, predsednik Saveza i ističe da je pravo zadovoljstvo, a na neki način i obaveza da se pomogne ljudima u Srbiji. Već se izdvajaju oblasti u kojima bi mogla da se realizuje saradnja a to su pored obrazovanja i kulture, privreda i ekologija, dodaje Katanić.

Politehnička škola do sada je imala uspešno realizovane projekte mobilnosti nastavnika i učenika sa Slovenijom a imali smo prilike da posetimo Gimnaziju Nobel u švedskom gradu Karlstadu, sličnu našoj školi po obrazovnim profilima, kaže Siniša Kojić, direktor škole. Menadžment te švedske škole pokazao je zainteresovanost za buduću saradnju i mobilnost đaka i profesora i očekujem da ćemo, posredstvom saveza i grada, u narednom periodu konkretizovati tu saradnju.

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar