Unapređenje bezbednosti vozača traktora i poljoprivrednih mašina

U okviru zajedničke kampanje bezbednosti saobraćaja na putevima grada Kragujevca i Odeljenja saobraćajne policije, Policijske uprave Kragujevac, poljoprivrednicima šumadijskih sela biće podeljena rotaciona svetla za traktore i poljoprivredne mašine. Poljoprivrednicima sela Čumić danas su svetla uručili Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada i Bojan Radosavljević, načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Kragujevcu.

U skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja iz 2022. godine i obavezama lokalne samouprave, Grad Kragujevac, u saradnji sa Policijskom upravom Kragujevac, Odeljenjem saobraćajne policije, sprovodi kampanju o bezbednosti saobraćaja na putevima. Deo sredstava obezbeđenih iz naplaćenih novčanih kazni za prekršaj, pored preventivno promotivnih aktivnosti, edukativnih tribina, na inicijativu gradonačelnika Dašića, utrošeno je za nabavku rotacionih svetla za traktore i poljoprivredne mašine, kaže Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada. Osim unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima, poljoprivrednim proizvođačima svakako znači pomoć jer su ova svetla neophopdna a vrlo često se lome.

Početak sezone poljoprivrednih radova znači i veći broj traktora i poljoprivrednih mašina na putevima, kaže Bojan Radosavljević, nečelnik Odeljenja saobraćajne policije i zato smo danas sa meštanima sela Čumić, u okviru zajedničke kampanje sa lokalnom samoupravom, razgovarali i podsetili ih na važnost poštovanja saobraćajnih propisa. Cilj tribina koje ćemo u narednim danima održati u još četiri sela, jeste da preventivnim aktivnostima doprinesemo podizanju nivoa bezbednosti vozača traktora i poljoprivrednih mašina, kaže Radosavljević. On je apelovao na poljoprivrednike da osim poštovanja saobraćajnih propisa, upravljaju tehnički ispravnim vozilom i imaju ispravne svetlosno signalne uređaje za noćnu vožnju ili u uslovima smanjene vidljivosti. Radosavljević je apelovao i na sve druge vozače da prilagode brzinu vožnje, ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i da poštuju saobraćajne propise jer je to u interesu lične bezbednosti  i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Poljoprivrednici kažu da su zbog vidljivosti i bezbednosti vožnje traktora i poljoprivrednih mašina, naročito na glavnom putu kroz selo gde je sve frekventniji saobraćaj, rotaciona žuta svetla potrebna, a najviše radi  bezbednog izlaska sa njiva i uključenja na glavni put.

Vrednost opreme je više od trista hiljada dinara bez PDV-a, a biće podeljeno preko 150 sijalica za poljoprivrednike šumadijskih sela. Pored Čumića, svetla će biti uručena u Sobovici, Stragarima, Dobrači. U Centru za strna žita i razvoj sela u Sobovici, svetla  će sutra biti uručena poljoprivrednicima Resnika, Desimirovca, Cerovca, Jarušica, Novog Milanovca, Cvetojevca, Jovanovca, Opornice, Pajazitova, Podskurica, Lužnica, Šljivovca.

Post Author: Milan

Ostavi komentar