Umro čuveni evropski stručnjak u autoindustriji, vanredni profesor i u Kragujevcu

U noći u nedelju 7. jula, posle teške bolesti u Štutgartu je preminuo u 80-toj godini života čuveni evropski automobilski stručnjak, bivši profesor na Bečkom teničkom fakultetu dr Dušan Dule Gruden.

Gruden je bio i vanredni profesor Tehničkog fakulteta u Kragujevcu, pišu „Novosti“.

Automobilski stručnjak rođen je u Užicu, a 50-ih godina prošlog veka porodica se preselila u Beograd, gde je Dušan završio gimnaziju, a potom na vreme i tehnički fakultet. Na tehničkom fakultetu u Beogradu radio je kao stručni asistent gde je i magistrirao. Ubrzo odlazi na poslediplomske studije u Beč gde je radio u Instititu za motorna vozila i motore a nešto kasnije je doktorirao. Jedno vreme je radio kao asistent da bi kasnije postao i profesor na tom fakultetu. Sa fakulteta je 1. januara 1973. prešao na rad u poznatu fabriku sportskih automobila Porše u Štutgartu. Tu je jedno vreme radio i kao šef razvoja motora, ali je nastavio da predaje kao profesor u Beču.

Poznato je da je prof. Gruden radio u Istraživačkom centru Poršea u Dicingenu na razvoju i poboljšanju efikasnosti motora, sa posebnim akcentom na smanjivanju štetnih materija u izduvnim gasovima. Radilo se za mnoge poznate fabrike automobila – od „Volvoa“ do „Rols Rojsa“, pa i na poboljšanju motora za „jugo floridu“.

Otvaranjem istraživačkog odeljka u Poršeu o energetici, ekologiji i zaštiti okoline, Gruden postaje direktor tog odeljenja u kome ostaje sve do odlaska u penziju. Koliko nam je poznato, prof. Gruden je u svom radu za Porše prijavio 50-ak svojih patenata.

Profesor Gruden je u svojoj karijeri, mimo predavanja na fakultetima Beč i Kragujevac, održao na stotine predavanja širom Evrope ali i na prostorima cele nekadašnje Jugoslavije. Kragujevački fakultet ga je za njegova zalaganja nagradio, pored njegove odbranjene doktorske disertacije u Beču, pravom da nosi još jednu, sada počasnu doktosku titulu.

Smrću profesora Dušana Grudena evropska zajednica automobilski stručnjaka gubi svog uglednog člana koji je do poslednjih dana aktivno učestvovao svojim prilozima i referatima na mnogim simpozijumima i predavanjima.

Izvor: Novosti.rs

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar