Učenici Zakladni škole iz Češke u poseti Kragujevcu

Saradnja duga sedamnaest godina između dve osnovne škole – Zakladni škole iz mesta Sloup Južnomorvske regije Češke Republike i kragujevačke škole „Militun i Draginja Todorović“, predstavljena je na prijemu za delegaciju iz Češke, čiji je domaćin bio Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Za Grad Kragujevac je međunarodna saradnja uvek važna, posebno kada su pitanju učenici, jer su razmene iskustava i poznanstava koja deca na ovaj način stiču, od izuzetnog značaja za njihov razvoj i kasnije za život, rekao je Dušan Aleksić. Ističući dugu tradiciju ove saradnje, koja je omogućila da više od 400 učenika učestvuje u razmenama, Aleksić je posebno istakao značaj posete predsednika opštine Sloup, Martina Mikulašeka sa kojim će predstavnici Grada Kragujevca obaviti razgovore i sagledati mogućnosti da se saradnja između dva grada, pored obrazovanja, proširi i na kulturu, sport i druge oblasti.

U petodnevnoj poseti Kragujevcu, pored 29 učenika, borave i nastavnici i direktor navedene škole, a od posebnog značaja je i poseta predsednika opštine Sloup Martina Mikulašeka, koji u Kragujevcu boravi prvi put i koji je iskazao spremnost da ovaj vid saradnje neguje i unapređuje. Ponosan sam na školu iz svog grada koja je veoma posvećena obrazovanju i razvijanju veština za 21. vek kod dece i veoma srećan, rekao je Mikulašek, što imaju priliku da znanja i veštine razmenjuju sa decom iz Kragujevca.

Dragan Pavlović, direktor OŠ „Milutin i Draginja Todorović“ sa ponosom govori o misiji koju odrasli imaju u ovoj saradnji, a to je da, ulažući u mlade generacije, svojevrsne ambasadore i jedne i druge zemlje, već 17 godina ih učimo da se druže, uvažavaju, poštuju, vole i to prenose na generacije koje dolaze.

Program ovogodišnje posete dece iz Češke Kragujevcu, zahvljujući domaćinskoj školi je veoma bogat. Pavel Dočekal, direktor škole iz Češke, je posebno zahvalan što su deca, pored radioničarskih aktivnosti, predstavljanja kulture i tradicije obe zemlje, sporstkih sadržaja, imala priliku da sa svojim domaćinima obiđu znamenitosti Kragujevca i atraktivne turističke sadržaje Šumadijskog regiona.

Post Author: Milan

Ostavi komentar