U zgradi Stare skupštine održana je Svečana sednica Skupštine grada

U zgradi Stare skupštine, održana je Svečana sednica Skupštine grada na kojoj su uručena najviša priznanja grada, Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade. Svečanoj sednici prisustvovali su Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, predsednica Ustavnog suda, Snežana Marković, predstavnici diplomatskog kora, delegacija gradova prijatelja i javnog života grada.

Podsetivši na slavnu prošlost nekadašnje prve prestonice moderne Srbije kao i na hrabrost i odlučnost knjaza Miloša koji je odabravši Kragujevac za prestonu varoš, na Đurđevdanskoj skupštini u manastiru Vraćevšnica, postavio temelje identiteta ne samo grada Kragujevca već i slobodarske i nezavisne Srbije, gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić istakao je da u istom duhu, sledeći energiju i ambicije knjaza, Kragujevac nastavlja da gradi svoju budućnost.

Kragujevac se nalazi u novom investicionom ciklusu koji je pokrenuo predsednik države Aleksandar Vučić, a podržala Vlada Srbije. Od 17,8 milijardi evra, koliko će država u okviru plana „Srbija 2027 –skok u budućnost“ uložiti u projekte širom zemlje, samo za Kragujevacopredeljeno je 1,2 milijarde evra. U ovom impozantnom projektu, Kragujevcu pripada značajna pozicija, zbog čega treba da budemo ponosni i spremni da izuzetnim radom pružimo podršku izazovima koji su pred nama – kazao je Dašić.

Među najvažnijim projektima čiju će realizaciju u naredne četiri godine podržati Republika Srbija su izgradnja Severne obilaznice, izgradnja i rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra, nova industrijska zona Cvetojevac, železnička pruga Sobovica – Lužnice, brza saobraćajnica Kragujevac – Mrčajevci, stadion Čika Dača i zgrada FILUM – a. Među najvažnijim investicijama između dva Đurđevdana, gradonačelnik je istakao  završetak objekta Centara izvrsnosti sa Bankom matičnih ćelija u kome će se nalaziti i Naučno – tehnološki park, početak izgradnje Inovacionog distrikta, treće faze Data centra i rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika  koja je realizovana iz gradskog budžeta.

Đurđevdanska nagrada u oblasti umetnosti pripala je Predragu Iliću i Sanji Živković za monografiju „Knez Mihailo kroz umetnost i arhiv“ i Zoranu Ignjatoviću za realizaciju tri samostalne i šest kolektivnih izložbi u 2023. godini.

Prof.dr Milovan Matović dobitnik je Đurđevdanske nagrade u oblasti medicine za uvođenje i terapijsku primenu Lu-PSMA u lečenju metastatskog kastracijski rezistentnog karcinoma prostate (mCRPC).U oblasti novinarstva Đurđevdanski laureat je Miodrag Stojilović za knjigu „Kragujevac otvoreni grad koji se voli“, a u oblasti obrazovanja Marina Petrović Jilih za doprinos poboljšanju kvaliteta institucionalizovane nastave na nemačkom jeziku i književnosti.

U oblasti privrede Đurđevdanska nagrada pripala je kompaniji LionEight za doprinos i podršku privrednom i ekonomskom razvoju grada u 2023. godini.

U oblasti humanitarnog karaktera, uĐurđevdanska nagradadodeljena je Ivanu Glišoviću, Vladici Momčiloviću, Goranu Ćirakoviću, Milošu Iliću, Predragu Đokiću, Aleksandru Simoviću, Milošu Drobnjaku i Saši Bečanoviću za učešće u spašavanju ugroženih lica nakon razornog zemljotresa u Republici Turskoj 2023. godine.

Plakete Svetog Đorđa uručene su FK „Radnički 1923“ za izuzetne sportske rezultate i doprinos afirmaciji i promociji Grada Kragujevca i treneru ovog kluba, Feđi Dudiću.

Post Author: Milan

Ostavi komentar