U OŠ „Živadinka Divac“ obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Sadnjom cveća i drveća u dvorištu svoje škole, učenici OŠ „Živadinka Divac“ obeležili su Svetski dan zaštite životne sredine. Akcija uređenja školskog dvorišta sprovedena je u organizaciji Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Grada Kragujevca i ove osnovne škole, a učešće u sadnji je uzeo i član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Stefan Nikezić.

Ovaj dan obeležavamo sa najmlađim generacijama da bismo im usadili svest o tome koliko je bitno voditi računa o zaštiti životne sredine, kao i da su oni ti koji u budućnosti treba od starijih sugrađana da preuzmu brigu o našem okruženju i grad učine još lepšim, rekao je Nikezić. On je naglasio da će dobra praksa pošumljavanja i ozelenjavanja grada koju je lokalna samouprava ustalila prethodnih godina biti nastavljena i najavio da će se u ovoj godini još više raditi na kreiranju novih parkova i zelenih oaza kako bi sve generacije Kragujevčana što kvalitetnije provodili slobodno vreme.

Ovogodišnja tema Svetskog dana zaštite životne sredine je očuvanje zemljišta i dezertifikacija. Zato smo želeli da učenici imaju dodir sa zemljom i da lice ove škole oplemenimo drvećem i cvećem, kazala je Jelena Obradović iz Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje. Najvažnije, istakla je ona, jeste da ovog dana pošaljemo poruku da i roditelji, i deca, i svi stanovnici planete moraju da obrate pažnju na koji način se ponašaju prema životnoj sredini. Ovo je mala akcija uz milione drugih širom sveta i korak više u pozitivnom smeru za našu životnu sredinu. Koliko uradimo danas toliko ostavljamo u nasleđe budućim generacijama, poručila je Obradović.

Direktor OŠ „Živadinka Divac“, Nebojša Simić, podsetivši da je ovo jedna od najstarijih škola na teritoriji Kragujevca, kaže da se kolektiv trudi da što češće oplemenjuje i unaprećuje prostor oko škole. Učenici najnižih razreda svakodnevno dobijaju informacije o značaju zaštite životne sredine i današnja akcija je još jedna u nizu kojom to želimo da prenesemo i široj javnosti, ističe Simić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar