U Kragujevcu održana Skupština Udruženja ombudsmana Srbije

U okviru obeležavanja 20 godina od osnivanja Kancelarije ombudsmana u Kragujevcu u zdanju Stare skupštine održana je redovna sednica Skupštine Udruženja ombudsmana Srbije.

Sednica Skupštine Udruženja ombudsmana Srbije održana je u našem gradu upravo na inicijativu ovog Udruženja, kazala je lokalni ombudsman grada Kragujevca, Jelena Milivojević. Njihova želja je bila da u okviru manifestacije obeležavanja 20 godina postojanja lokalnog ombudsmana grada Kragujevca Skupština kojoj prisustvuju svi članovi Udruženja ombudsmana Srbije bude održana u Staroj skupštini kao zdanju od izuzetnog značaja za Grad. Skupštini su prisustvovali svi lokalni ombudsmani sa teritorije Republike Srbije, kao i pokrajinski zaštitnik građana, a na sednici je bilo reči o dosadašnjem radu Udruženja, kao i planu daljeg razvoja i aktivnostima koje ćemo svi sprovoditi u okviru svojih jedinica lokalne samouprave, rekla je Milivojević.

Za nas, ombudsmane, ovo je veliki jubilej jer to samo dokazuje potrebu i značaj lokalnih ombudsmana i doprinos koji imaju u komunikaciji između građana i lokalne vlasti, naglasio je Jovan Knežević, predsednik Skupštine Udruženja ombudsmana Srbije. Ideja nam je, kazao je on, da prevashodni radimo na promociji i afirmaciji funkcije lokalnih ombudsmana širom Srbije sa  ciljem da što veći broj građana Srbije pokrijemo našom zaštitom i našim uslugama. Za sledeću godinu imamo u planu da posetimo 70 lokalnih samouprava sa većim brojem stanovnika i u razgovoru sa lokalnim vlastima objasnimo zašto je lokalni ombudsman dobar i za građane i za lokalnu vlast, poručio je Knežević.

Član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović, koja je u ime lokalne samouprave prisustvovala današnjoj Skupštini, istakla je da su zaštita ljudskih i manjinskih prava, prevencija diskriminacije i prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite oblasti u kojima se grad Kragujevac prepoznaje i ističe. U svemu tome, rekla je ona, važno je naglasiti preventivnu ulogu lokalnih ombudsmana jer oni daju preporuke i donose mere za unapređenje. Bez obzira da li je reč o povredi prava institucija od javnog interesa ili neke organizacije, udruženja ili pojedinca, ukazala je Damnjanović, zaštitnik prava građana je instrument koji nastoji da na putu pravičnosti i pravednosti pre svega bude ljudskost.

Post Author: Milan

Ostavi komentar