U Kragujevcu održan Dan inovacija

Na Šumadija sajmu juče je pod pokroviteljstvom grada Kragujevca a u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Fondom za inovacionu delatnost otvoren Dan inovacija koji je okupio predstavnike naučno tehnološke zajednice, IT i AI svetskih i domaćih kompanija.

U prisustvu ambasadora Izraela Jahela Vilana, predstavnika ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, Dan inovacija otvorio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Ovo je još jedan veliki dan za Kragujevac, kojim ovaj grad nastavlja da se pozicionira kao jedan od najvažnijih tehnološko inovacionih centara u regionu i Evropi, kazao je ministar Jovanović. Zajedničkim snagama i velikim trudom, Kragujevac je od  industrijskog grada postao jedan od glavnih centara sofisticiranih industrija, dodao je ministar zahvalivši se lokalnoj samoupravi na saradnji, razumevanju potreba novih trendova i hrabrosti da se na izuzetno zahtevnom IKT tržištu pozicionira kao tehnološko inovacioni centar. Zahvaljujući investicijama države ali i znanju i marljivosti svojih sugrađana ovaj grad poslednjih godina pokazao je da u potpunosti može da stane rame uz rame, sa infrastrukturno i kadrovski razvijenim evropskim gradovima. Čestitajući Šumadija sajmu što prati razvoj Grada i privrede, Jovanović je rekao da Dan inovacija promoviše razvoj IT industrije i Kragujevac kao grad inovacija i da u narednim godinama očekuje da preraste u sajam inovacija.

Ambasador Izraela u Republici Srbiji Jahel Vilan izrazio je zadovoljstvo što na Danu inovacija u Kragujevcu promovišemo IT sektor i preduzetništvo u ovoj oblasti a to je naš zajednički interes. Sa Državnim data centrom, Inovacionim distriktom, naučno tehnološkim parkom i Centrima izvrsnosti, Kragujevac će postati centralna tačka sajber tehnologije. Podsetivši da je sve više izraelskih IT kompanija koje otvaraju svoje kancelarije, ambasador Vilan je rekao da će Izrael nastaviti da podržava Srbiju u razvoju sajber kapaciteta i svim ostalim poljima, kako bi partnerski zajedno reagovali na izazove u sajber tehnologiji.

Bilaternali odnosi dve zemlje predstavljaju dobar primer zajedničke saradnje, poštovanje i win-win saradnje u svetu, rekao je predstavnik ambasade Narodne Republike Kine, Wang Xiaolong, naglasivši da su kruna te saradnje nauka, tehnologija i inovacije. On je podsetio na Sporazum na poljima nauke, tehnologija i inovacija koji su vlade dve zemlje potpisale  2009. godine sa ciljem da se aktivno podržavaju i promovišu naučnici i preduzetnici u tim oblastima i rade na zajedničkim istraživanjima i razvoju koji doprinose ekonomskom razvoju građana obe zemlje. Veštačka inteligencija, klaud i bio tehnologija su novi krug tehnološke revolucije širom sveta, i zbog toga mi je drago što će sve dve kineske napredne institucije u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji, predstaviti na danu inovacija u Kragujevcu, kazao je Xiaolong.

Novo doba, donelo nam je novu neophodnost. Neophodnost za brzo prilagođavanje tehnološkom napretku, digitalizaciji, neophodnost usklađivanja potreba stanovništva, privrede, obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine, kako ne bi bili u zaostatku sa vremenom, razvojem zajednice i svakodnevnog života ljudi u njoj, kazao je predsednik Skupštine Miroslav Petrašinović, koji je u ime grada Kragujevca pozdravio učesnike Dana inovacije.

Ljudske resurse imamo – mlade spremne da svojim znanjem odgovore novim izazovima, Univerzitet i stručnjake koji će im pomoći da svoje znanje usavrše, podršku države, predsednika i Vlade Republike Srbije bez kojih danas Kragujevac ne bi imao Državni data centar, koji pod svoje okrilje stavlja vodeće svetske kompanije IT industrije, a uskoro ćemo otvoriti i Naučne centre izvrsnosti.

Znanje imamo ali je potrebno da znamo kako. Dan inovacija na Šumadija sajmu je idealna mogućnost i prilika da se razmene iskustva i za ideje koje već postoje i pronađe način za njihovu realizaciju, kazao je Petrašinović, zahvalivši se ambasadama Izraela i Kine i njihovim kompanijama što podržavaju tehnološki napredak grada Kragujevca.

Post Author: Milan

Ostavi komentar