U Kragujevcu obeležen Svetski dan civilne zaštite

Uprava za vanredne situacije u Kragujevcu danas je u zgradi Biznis inovacionog centra, u prisustvu pripadnika ove Uprave, predstavnika Štabova za vanredne situacije i odgovornih lica iz jedinica lokalnih samouprava Šumadijskog upravnog okruga, Svetski dan civilne zaštite obeležila radnim sastankom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije, već tradicionalno obeležava 1. mart, Svetski dan civilne zaštite, održavanjem svečanih sednica Štabova za vanredne situacije ili radnih sastanaka sa kolegama iz drugih institucija i službi koji se bave poslovima zaštite i spasavanja, rekao je Saša Milojević, načelnik Odeljenja za upravljanje rizikom i civilnom zaštitom Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu.

Cilj nam je promocija i afirmacija značaja civilne zaštite i obaveštavanje šire javnosti o ulozi civilne zaštite u savremenom društvu, naglasio je on, istakavši da obeležavanjem ovog dana žele da utiču na podizanje nivoa svesti o značaju pripremljenosti svih segmenata društva za reagovanje u vanrednim situacijama i poznavanju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća i opasnosti. Milojević je podsetio da u tom smislu Uprava za vanredne situacije u Kragujevcu ima pet specijalizovanih jedinica različite namene civilne zaštite – za spasavanje na vodi i pod vodom, spasavanje iz ruševina, gašenje požara, pružanje prve medicinske pomoći i zbrinjavanje.

Tokom sastanka predstavljena je analiza dostignutog stepena razvoja i organizovanosti zaštite i spasavanja na nivou Šumadijskog upravnog okruga, dostignutog stepena u razvoju i obučenosti specijalizovanih jedinica civilne zaštite, kao i pripremljenosti lokalnih samouprava za reagovanje u vanrednim situacijama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar