U Kragujevcu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, a u okviru Nacionalne konferencije predstavnika organizacija Saveza slepih Srbije, u kongresnoj sali Hotela Kragujevac održana je svečanost na kojoj su prikazani filmovi o radu Saveza slepih Srbije i “Uhvati zagrljaj” Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom “Egal”, kao i prezentacija Udruženja studenata sa hendikepom Kragujevac na temu “Osobe sa invaliditetom koje su promenile svet“.

U prisustvu brojnih predstavnika državnih institucija, organizacija osoba sa invaliditetom, nevladinih organizacija, biznis sektora i medija, potpisan je trojni ugovor između Saveza slepih Srbije, kladionice „Mocart“ i kompanije „Anoris tehnolodži“o kupoprodaji i donatorstvu 50 pametnih rukavica. Jedinstveno multifunkcionalno pomagalo osmišljeno od strane mladih inovatora iz domaće kompanije „Anoris tehnolodži“, u velikoj meri će unaprediti kvalitet života slepih osoba.

Dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, podsetila je da je iz grada Kragujevca, kao primera dobre prakse, ove godine krenula kampanja „16 dana aktivizma“ koju je najavio ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov. Grad Kragujevac je i dobitnik ovogodišnjeg Priznanja za logo ravnopravnosti. U okviru „16 dana aktivizma“, 3. decembar je jedan od najznačajnijih datuma, kada se skreće pažnja javnosti na borbu protiv nasilja, prevenciju diskriminacije, ravnopravnost i postupanje prema svim vulnerabilnim kategorijama. Ovaj dan se obeležava u čitavom svetu s ciljem da se skrene pažnja javnosti na potrebe osoba sa invaliditetom i njihova jednaka prava.

Kada govorimo o uslugama u oblasti socijalne zaštite, grad Kragujevac neguje tradiciju postupanja prema osobama sa invaliditetom sa jednom dužnom pažnjom i ravnopravnošću. U našem gradu postoje gotovo sve usluge iz oblasti socijalne zaštite i licencirani pružaoci ovih usluga. Značajna finansijska sredstva se izdvajaju za potrebe civilnog sektora, programe rada i njihove projekte. Ono što je veoma važno je da je u poslednje dve godine fokus na kulturi. Juče smo imali promociju aplikacije u Amidžinom konaku, pre nekoliko dana su postavljene taktilne staze i senzorne table na Brajevoj azbuci u Zavodu za dentalnu medicinu i to je jedan korak ka boljem i kvalitetnijem načinu života slepih i slabovidih osoba. Kada govorimo o obrazovanju i zdravstvenom sistemu, postoji još mnogo mogućnosti i prostora za unapređenje usluga. Radna angažovanost, odnosno, zapošljavanje je ono što je za njih najvažnije u cilju potpune socijalne inkluzije, istakla je dr Damnjanović.

Prema rečima Miroslava Petrašinovića, predsednika Skupštine grada, Grad Kragujevac ima veoma uspešnu saradnju sa Savezom slepih Srbije i predsednikom Milanom Stošićem, kao i sa organizacijama osoba sa invaliditetom. Ugradnjom rampi i drugih pomagala koja olakšavaju kretanje, unapređenjem javnog gradskog prevoza i nabavkom specijalizovanih vozila, kao i na mnoge druge načine, Grad nastoji da poboljša kvalitet života osoba sa invaliditetom. Intencija Grada je da se iz godine u godinu izdvaja što više novca da bi život naših sugrađana bio što kvalitetniji, poručio je Petrašinović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar