U Kragujevcu obeležen Međunarodni dan civilne zaštite

Radnim sastankom održanim u zgradi Gradske uprave, Uprava za vanredne situacije u Kragujevcu i grad Kragujevac obeležili su Međunarodni dan civilne zaštite. Sastankom  kome su prisustvovali načelnici štabova za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga, opština Aranđelovac, Batočina, Knić, Lapovo, Rača i Topola, pripadnici Vatrogasno spasilačke brigade, predstavnici Odeljenja za upravljanje rizikom i Odseka za upravljanje rizikom, predsedavao je Damjan Srejić, zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije grada Kragujevca. Obeležavanju Međunarodnog dana civilne zaštite prisustvovala je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanredne situacije, a koja prevazilazi mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa, rekao je u uvodnom obraćanju Srejović.  Obeležavanjem ovog dana, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije, Uprava za vanredne situacije u Kragujevcu i jedinice lokalnih samouprava sa područja Šumadijskog upravnog okruga žele da afirmišu značaj civilne zaštite i utiču na podizanje nivoa svesti o značaju pripremljenosti svih segmenata društva za reagovanje u vanrednim situacijama, poznavanju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća i opasnosti. Nedavni događaji u svetu su nam pokazali značaj civilne zaštite. Grad Kragujevac je uvek radio na unapređenju ovog  sektora kako bismo što spremnije odgovorili na vanrednu situaciju ali je jasno da je u svemu tome najvažnije da ne budemo sami  i da delujemo zajedničkim mogućnostima, znanjem i resursima.

Formiranjem specijalizovanih jedinica civilne zaštite i jedinica opštih namena, Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa lokalnim samoupravama utiču na razvoj civilne zaštite, istakao je Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije.  Na teritoriji Republike Srbije formirano je  111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite koje čine 2800 pripadnika. Na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, Uprava za vanredne situacije formirala je pet specijalizovanih jedinica civilne zaštite sa 279 pripadnika. Svi pripadnici civilne zaštite prolaze kroz osnovnu obuku i godišnje treninge kako bi što spremniji odgovorili i  bili ispomoć profesionalcima  u vanrednim situacijama, kazao je načelnik Kočović.  Ministarstvo unutrašnjih poslova će, u saradnji sa svim lokalnim samoupravama,  nastaviti da jača specijalizovane jedinice, jedinice opšte namene i obučavanje za delovanje u vanrednim situacijama, kazao je on.

Nakon prezentacije na temu značaja, uloge i razvoja civilne zaštite, na sastanku su predstavljeni  podaci o jedinicama i merama civilne zaštite kao i analiza dostignutog stepena razvoja i organizovanosti zaštite i spasavanja na nivou Šumadijskog upravnog okruga, stepena u razvoju i obučenosti specijalizovanih jedinica civilne zaštite i pripremljenosti lokalnih samouprava za reagovanje u vanrednim situacijama. U narednom periodu, zaključeno je na sastanku,  jedinice lokalnih samouprava sa područja Šumadijskog upravnog okruga nastaviće sa pripremama za reagovanje u vanrednim situacijama, aktivno raditi na formiranju jedinica civilne zaštite, jedinica opšte namene i specijalizovanih jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje kao i popunu ljudstvom i materijalnu popunu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar