U kojim krajevima Srbije za Uskrs je zabranjeno jesti ofarbana jaja?!

Obojena jaja se nisu davala za Uskrs svinjarima

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, dan kada se farbaju uskršnja jaja. U nedelju se ukućani kuckaju, a veruje se da pucanje kore na jajetu simbolizuje Hristovo uskrsnuće. Ipak, u pojedinim krajevima Srbije je zabranjeno jesti obojena Uskršnja jaja. 

 

U mnogim selima Banata stariji ljudi nisu dali da se jedu obojena jaja na Uskrs, kako stoka ne bi dobila „supurkat“ (da im ne bi izrasle guke po telu i vimenu).

Tako, u Crvenoj crkvi ni gazda ni ovčar ne samo da nisu jeli ofarbana jaja, već ih čak ni u ruku nisu uzimali čitavo vreme Uskrsa.

Neki govore o tome da gazda ne uzima obojeno jaje u ruku da žito ne bi obolelo od glavnice.

Obojena jaja se, recimo, nisu davala za Uskrs svinjarima u Šimanovcima i Sremskoj Rači, da im muške svinje ne bi bile „kilave“.

Slični običaji postojali su i u istočnom delu Srbije (Homolje, Lužnica, Nišava), gde takođe seljaci strogo paze da o Uskrsu ne jedu jaja, da im stoka ne bi dobila „jajčenice“ po glavi.

SVAKI DEO SRBIJE IMA SVOJE OBIČAJE

Na Kosovu i Metohiji od davnina postoji tradicija lepog ukrašavanja jaja, i smatra se da je narod u ovim krajevima zadržao i najstarije šare. Ornamenti na jajima su bili geometrijski, zoomorfni. Često se na jajima pojavljivalo i „drvo života“.

Srbi u Bujanovcu i okolini neguju neobičan običaj trećeg dana Uskrsa i nazivaju ga Drelja Ogorelja. U karnevalskoj atmosferi pravi se svadbeno veselje kao vid sećanja na dovitljive pretke, koji su na prvu bračnu noć turskom begu umesto neveste poslali muškarca Drelju Ogorelju preobučenog u žensku odeću.

Beg je, kako su pisali hroničari ovog kraja, navodno oprostio Srbima što su ga prevarili, ali nikad više nije posezao za srpskim snajama. Na imitaciji svadbe i mladoženju i mladu glume muškarci.

U nekim selima Srema prvo svi ukućani probaju pihtije i bojeno jaje, kao i kolač „jajčenik“ (Laćarak, Grabovci). U severnoj Bačkoj (Stapar, Žarkovac) prvo se jajetom omrsi starešina kuće, pa tek onda ostali članovi porodice.

Uz jaje obavezno jedu i kolač zvani „batinica“.

U Mošorinu prva jaja koja se jedu za doručak o Uskrsu se ne ljušte, već se polove nožem, da bi se lako sekla živina.

 

 

Izvor : Telegraf

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar