Tradicionalni festival ljubitelja fića u Velikom parku

U Velikom parku juče je počela tradicionalna manifestacija „Fića fest“ koju već 19. put organizuju Gradska turistička organizacija Kragujevac i Udruženje ljubitelja fića. U ime grada Kragujevca, festival je otvorio zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Mladenović.

Za Maseratijem ili Poršeom okrene se po neko, ali za Fićom baš svi, rekao je Mladenović, istakavši da Kragujevac najviše duguje upravo ovom automobilu. Da nije bilo njega ne bi bili ovako veliki i ovo ne bi bio grad automobilske industrije, u kome se i danas najviše proizvodi za automobilsku industriju. Od Fiće je sve počelo, a ako zaboravimo odakle smo pošli, možda nećemo znati gde ćemo da odemo. Mi taj početak nećemo da zaboravimo i Grad će učiniti sve da Fića ostane u srcima svih Kragujevčana, gde on i sada jeste, zbog čega ćemo nastaviti da podržavamo aktivnosti Udruženja ljubitelja fića, poručio je Mladenović.

Prvi najmanji putnički automobil od 600 kubika  „Zastava 750“  popularni fića proizveden je u Kragujevcu 18. oktobra 1955. godine. Postao je simbol nekadašnje SFR Jugoslavije i Nacionalna klasa koji se koristio i kao službeno vozilo policije, hitne pomoći i drugih državnih službi. U kragujevačkoj fabrici automobila Zastava tokom 30 godina, proizvedeno je 923 487 primeraka ovog automobila, a do 1985. godine u svetu oko pet miliona. Poslednji Fića, proizveden je u kragujevačkoj fabrici 18. novembra 1985. godine i bio je crvene boje.

Fića fest tradicionalno organizujemo po 19. put kako bi se pre svega, setili nekih dobrih starih vremena i automobila koji je sa traka kragujevačke Zastave silazio punih 30 godina a koji i danas pronosi ime Kragujevca u zemlji, regionu  i inostranstvu, kazao je Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac.

Ovogodišnji Fića fest u Kragujevcu okupio je oko 40 ljubitelja fića i drugih oldtajmera iz Srbije, Republike Srpske i Makedonije. Vreme nas nije poslužilo pa je veliki broj njih koji su najavili dolazak, zbog obilnih padavima morao da otkaže prisustvo, kazao je Vladimir Tošić, predsednik Udruženja ljubitelja fića Kragujevac i iskoristio priliku da pozove ostale koji imaju ovaj automobil da ga opreme i izađu na ulice, kako bi se prepoznali i prisetili lepih vremena.

U sklopu Fića festa, večeras od 20 časova grupa „Vesele ’80“ održaće koncert u sportskoj hali Gordana Goca Bogojević u Velikom Parku, nakon koga će biti prikazan film „Nacionalna klasa“. Od 17.00 sati u istoj hali biće priređen maskembal.

Post Author: Milan

Ostavi komentar