Svetosavska nagrada za životno delo profesoru Ivanu Gutmanu

Profesor Prirodno matematičkog fakulteta u penziji Ivan Gutman dobitnik je Svetosavske nagrade za životno delo Univerziteta u Kragujevcu.

Nagrada će mu biti uručena na Svetosavskoj akademiji 27. januara u Univerzitetskoj galeriji. Na ovogodišnjoj svečanosti neće biti dodeljena Svetosavska nagrada za izuzetna postignuća, jer nije bilo predloženih kandidata.

Profesor Ivan Gutman rođen je 2. septembra 1947. godine u Somboru gde je završio osnovnu i srednju školu. Potom upisuje Prirodno-matematički fakultet u Beogradu, grupa hemija. Studije završava u roku sa prosečnom ocenom 10. Kraće vreme je bio honorarni asistent na istom fakultetu.

U periodu od 1971. do 1977. godine bio je član Grupe za teorijsku hemiju Instituta „Ruđer Bošković“ u Zagrebu napredujući od zvanja asistenta-pripravnika do višeg-asistenta. Magistrirao je na Univerzitetu u Zagrebu 1973. godine iz oblasti teorijske organske hemije. Te godine je iz iste oblasti i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Zaposlio se na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu 1977. godine i na njemu radio sve do odlaska u penziju 2012. godine. U zvanje redovnog profesora biran je 1984. godine. Nakon penzionisanja, oktobra 2012. godine, postaje emeritus profesor na istom fakultetu.

Izvodio je nastavu iz više predmeta iz oblasti fizičke, kompjuterske i teorijske hemije. Na PMF-u u Kragujevcu je od proleća 1981. godine organizovao seminar „Matematičke metode u hemiji“ koji je radio aktivno i bez prekida sve do proleća 2006. godine. U okviru ovog seminara održano je više od 1000 predavanja domaćih i stranih naučnika.

Doktorat matematičkih nauka je stekao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1981. godine. Član je SANU od 1988. godine (redovni član od 1997). Član je Međunarodne akademije matematičke hemije od 2005. godine.
Član je Akademije nelinearnih nauka (Moskva) od 2006. godine. Član je Evropske akademije (London) od 2012. godine.

U više navrata je boravio na stručnim usavršavanjima širom sveta. Bio je stipendista Humboltove fondacije, Fulbrajtove fondacije, Norveškog fonda za naučna istraživanja, Japanskog društva za unapređenje nauke, …

Član je ili je bio član redakcije ili saveta desetina naučnih časopisa. Glavni je urednik časopisa MATCH Communications in Mathematical and in Computer Chemistry i Kragujevac Journal of Science. Nadalje, urednik je i serije knjiga „Mathematical Chemistry Monographs“.

Tokom svoje karijere objavio je više od 1370 naučnih radova i oko 300 stručnih radova. Na njihovoj izradi sarađivao je sa 770 kolega iz zemlje i inostranstva. Pored desetak radova monografskog i revijskog karaktera napisao je i šest knjiga objavljenih kod renomiranih izdavača u inostranstvu. Radovi su mu citirani preko 30000 puta u naučnim radovima drugih autora i preko 5100 puta u više od 460 knjiga i udžbenika.

Rukovodio je izradom velikog broja diplomskih radova, 7 specijalističkih, 10 magistarskih i 10 doktorata. Značajne rezultate je ostvario i na uvođenju mladih (studenata i srednjoškolaca) u naučni rad.

Dobio je nagradu Kulturno prosvetne zajednice Kragujevca za naučno ostvarenje iz oblasti teorijske hemije (1980), medalju Srpskog hemijskog društva za pregalaštvo i uspeh u nauci (1987), nagradu “Vojislav K. Stojanović” Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije za rezultate postignute u naučno–istraživačkom radu (1993), zlatnu medalju i povelju Srpskog hemijskog društva povodom njegove stogodišnjice (1997), medalju Srpskog hemijskog društva za trajan i izvanredan doprinos nauci (2001). Počasni 3 je član Srpskog hemijskog društva od 2015. Zajedno sa Borisom Furtulom dobio je plaketu Ministarstva nauke Srbije za najbolju monografiju u oblasti prirodno–matematičkih nauka u 2010. godini. Proglašen je zaslužnim građaninom Kragujevca (2006) i dobio Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca (za nauku) za 2007. godinu. Proglašen je istaknutim prijateljem gimnazije “Veljko Petrović” u Somboru (2015). Počasni je doktor (Doctor Honoris Causa) Univerziteta Obuda u Budimpešti (2017).

Od 1972. oženjen je Magdom (1948). Imaju kćerku Barbaru (1974), a imali su sina Matiju (1976–1999).

Post Author: Milan

Ostavi komentar