Šumadijske zimske igre od 21. januara do 22. aprila naredne godine

Posle trogodišnje pauze, Šumadijske zimske igre se ponovo organizuju u periodu od 21. januara do 22. aprila naredne godine. Ova manifestacija je pre 13 godina prvi put organizovana u selu Gornja Sabanta i svake godine je okupljala veliki broj sela. Prema rečima organizatora i predstavnika Grada, pored takmičenja, zabave i igre, ovo je i prilika da se predstavnici Grada upoznaju sa potrebama poljoprivrednika kroz razgovore sa predstavnicima saveta mesnih zajednica sela domaćina.

Šumadijske zimske igre se odigravaju tokom zimskih meseci kada ima manje radova na selu i kada stanovnici sela mogu da se okupe, zabave, razvijaju timski duh, kao i da kroz takmičarske discipline pokažu svoje veštine i znanja, rekla je Snežana Živanović Katić, savetnica gradonačelnika Kragujevca. Sela će imati priliku da promovišu različite talente svojih stanovnika. Ovo je jedina manifestacija u kojoj svi učestvuju, bez obzira na uzrast ili pol, kao takmičari ili navijači.

U Šumadijskim zimskim igrama ove godine učestvuje 15 sela sa teritorije grada Kragujevca.

Sela koja su se uvek takmičila su se među prvima prijavila, a prijavila su se i sela koja nikada do sada nisu učestvovala u Šumadijskim zimskim igrama, istakla je Živanović Katić. Imaćemo šest takmičarskih disciplina: kviz sa pitanjima iz oblasti istorije, geografije i poljoprivrede, takmičenje u brzini pletenja, takmičenje u krunjenju kukuruza, pikado, „Pogodi poslovicu ili zagonetku“ i pantomima. Cilj nam je da svi učestvuju i da se zabave, kao i da sve protekne u prijatnoj atmosferi. Svako selo će imati priliku da kroz revijalni deo predstavi talente svojih stanovnika.

Prema rečima savetnice gradonačelnika Kragujevca, predstavnici Grada će provesti ceo dan u selu domaćina, gde će imati priliku da održe predavanja iz oblasti poljoprivrede. Oni će obići socijalno ugrožene porodice i sa predstavnicima saveta mesnih zajednica razgovarati o onome što je najpotrebnije uraditi u tom selu. Takođe, biće organizovani i lekarski pregledi za stanovnike sela.

Inače, Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ će prvi put ove godine svojim kulturno-umetničkim programom, u kojem će učestvovati orkestar, folklorni ansambli i pevači, uveličati ovu manifestaciju susreta šumadijskih sela.

Žreb za određivanje rasporeda takmičarskih ekipa je u četvrtak, 22. decembra, u 11 sati u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave.

Post Author: Milan

Ostavi komentar