Slava Stare crkve kragujevačke i gradske litije

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom eparhije, počela je hramovna slava Stare crkve – Silazak Svetog duha na apostole. Rezanju kolača u porti crkve i litiji prisustvovao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, predstavnici Gradske uprave, vojske, policije, gradskih institucija, učenika osnovnih i srednjih škola i veliki broj Kragujevčana.

Litija je prošla gradskim ulicama. Povorka je zastala u centru grada, kod Krsta gde je pročitana zajednička molitva.

Od prošle godine grad se još aktivnije uključio u obeležavanje i organizaciju slave Stare crkve i gradske litije a razlog tome je ukazivanje na značaj sabornosti, zajedništva i okupljanja našeg naroda, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Zajedništva i okupljanja našeg naroda oko episkopa šumadijskog gospodina Jovana na liturgiji sa  sveštenstvom Eparhije šumadijske a onda i u molitvenoj šetnji za razvoj i blagostanje našeg grada. Sve veći broj dece i mladih koji se okupljaju sa nama o ovom verskom prazniku je slika koju smo poslali danas iz Kragujevca. Oni su naša budućnost, naša radost, koja spaja ljubav i zajedništvo, a to pobeđuje u svim vremenima, poručio je Petrašinović.

Sve što smo započinjali, nadali smo se i molili Gospoda da bude sa nama. Toliko puta je pokazao da je sa nama i uz nas i da nas ne zaboravlja, kako Jevanđelje i kaže, kazao je sveštenik Stare crkve Nenad Milojević. On se zahvalio građanima što su svojim prisustvom učinili da zdanje Stare crkve bude još lepše i veličanstvenije baš kako i zaslužuje i da u zajedničkoj molitvi sa sveštenstvom šumadijskim u srcima probude više volje, razumevanja, ljubavi i podrške drugima.

Po završetku Litije, u porti Stare crkve održan je kulturno-umetnički program u okviru kojeg su nastupili horovi Liceuma a u zdanju Stare skupšptine multimedijalna izložba.

U okviru ovogodišnjeg programa Svetotrojačkih duhovnih svečanosti  u organizaciji Eparhije šumadijske i Grada Kragujevca, 6. juna u porti Stare crkve od 20 sati održaće se koncert Srbskih pravoslavnih pojaca. Prof. dr Ranko Rajović će u petak, 9. juna od 19  sati održaće predavanje na temu “Deca zarobljena u virtuelnom svetu“. Na temu “Poguban uticaj sekti i manipulativnih pojedinaca na naš narod“ u utorak 13. juna govoriće Dimitrije Pastuović, sektolog a u ponedeljak, 19. juna, Igor Jurić će govoriti o Bezbednosti naše dece na internetu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar