Sindikati prosvetnih radnika traže obustavu nastave

Sindikati prosvetnih radnika saopštili su da se podaci, koje je premijerka Srbije Ana Brnabić pre nekoliko dana saopštila o broju zaraženih učenika, ne poklapaju sa podacima koje oni dobijaju sa terena i istakli da treba obustaviti nastavu kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i dece.

U saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i sindikata “Nezavisnost” navodi se da je broj obolelih učenika višestruko veći, s tim što se ne vrši testiranje svih učenika koji imaju simptome, nego se šalju u izolaciju, pa ni taj broj ne ulazi u zvanične izveštaje.
Ističe se da je “katastrofalan nastup premijerke koja je zaboravila nosioce delatnosti koji rade u obrazovanju” i dodaje da je, prema podacima sindikata, veliki broj inficiranih nastavnika.
“Ako uzmemo u obzir da u proseku svaka škola ima do tri inficirana, a imamo 1.750 škola, onda je broj zaraženih oko 5.000”, navodi se u saopštenju.
Premijerka Ana Brnabić je, najavljujući nove mere Vlade u borbi protiv korona virusa navela da što se škola tiče, tu se “ništa ne menja”.
“Ja sam apsolutno za to da škole nastave da rade, da nema zatvaranja. Deca su najbezbednija u školama. U osnovnim školama u Srbiji imamo 39 zaraženih učenika, od toga u Beogradu 20, u srednjim školama imamo 52 kovid pozitivna, od toga 22 u Beogradu. Nadam se da je i vama jasno koliko je situacija u školama stabilna, bezbedna i dobra koliko su i đaci nastavnici disciplinovani”, rekla je tada Brnabić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar