Sindikat: Instaliranje opreme za proizvodnju električnog vozila u Kragujevcu počeće u oktobru

Instaliranje nove opreme za proizvodnju električnih automobila, koja je najavljena za 2024. godinu, treba da počne u drugoj polovini oktobra, rečeno je Agenciji „Beta“ u Samostalnom sindikatu kragujevačke fabrike koji se poziva na zvanična obaveštenja iz kompanije.

Prema rečima predsednika tog sindikata Saše Djorđevića, u fabrici nema proizvodnje, a u toku je priprema i raščišćavanje proizvodnih hala za instaliranje nove opreme, te se obavljaju i radovi na održavanju.

Na ovim poslovima angažovani su radnici koje je kompanija zadržala posle realizacije socijalnog programa za tehnološki višak.

Djorđević je danas podsetio da je od 2016 radnika, FCA (Fiat Chrysler Automobiles) zadržao oko 500, među kojima su  takozvane „plave kragne“ odnosno tim lideri iz proizvodnje i zaposleni u administraciji.

U sindikatu kažu da se, s druge strane, velika većina bivših Fijatovih radnika, posle isplate otpremnina, prijavila na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Djorđević je naveo da se bivši radnici uglavnom zapošljavaju samo zahvaljujući sopstvenom angažovanju.

„Nema većeg zapošljavanja bivših radnika FCA uz podršku države,  kako je dogovoreno tokom pregovora u vladi, a pominjalo se desetak kompanija koje bi mogle da prime taj broj radnika, koji su proglašeni za tehnološki višak“, rekao je Djorđević.

On je napomenuo da će zbog toga Samostalni sindikat morati da ubrzo kontaktira Vladu Srbije  i „pogura neko rešenje“.

Samostalni sindikat se, s druge strane, već angažovao u kontaktima sa potencijalnim poslodavcima za bivše radnike.

Prema Djorđevićevim rečima, ove aktivnosti sindikata su, međutim, samo „korak do pomoći“ i naznačio da „nije posao sindikata da traži posao za radnike“ zbog čega će uskoro da se obrate Vladi Srbije.

Djorđević je dodao da su predstavnici Samostalnog sindikata obišli preduzeće „Zastava tervo“ u Kragujevcu u vezi sa mogućnostima za zapošljavanje bivših Fijatovih radnika.

On je naveo da je više od 40 njih izrazilo interesovanje da radi u „Tervu“.

„Mi smo razgovarali sa direktorom Zastava Tervo i obišli sve hale, i videli smo da je kupljena nova hala kao i da se sređuju stare, što ide u pravcu povećanja kapaciteta i potrebe za zapošljavanjem novih radnika“, rekao je Djorđević.

On je rekao da će predstavnici sindikata krajem ove sedmice ili početkom naredne posetiti i vojnu fabriku u Velikoj Plani (BSS – Borbeni složeni sistemi) koja je takođe navedena u pregovorima sa vladom kao potencijalni poslodavac za bivše Fijatove radnike.

Inače, prva grupa radnika koja je otišla na rad u slovačku fabriku automobila, prihvatajući ponudu FCA, trebalo bi da se vrati u Kragujevac krajem oktobra.

I dalje nema zvaničnih informacija u vezi sa tačnim brojem radnika iz Kragujevca koji su otišli na rad u inostranstvo.

Nema zvanične potvrde ni o ukupnom broju onih koji su proglašeni za tehnološki višak, a pretpostavlja se da je oko 1.300 radnika napustilo fabriku uz socijalni program.

Izvor : Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar