Sednica Upravnog odbora NALED – a održana u Kragujevcu

Sa 300 članova, više od 100 realizovanih projekata iza sebe, podrškom domaće i međunarodne zajednice, NALED je jedinstveni pokretač reformi ne samo u Srbiji već i u jugoistočnoj Evropi. Studije i analize, projekti za jačanje konkurentnosti i originalne inicijative koje je kreirao NALED značajno su doprinele reformama u Srbiji i administrativnom rasterećenju privrede. Krajnji cilj reformi za koje se NALED zalaže i u čijem sprovođenju učestvuje je razvoj dobrog poslovnog okruženja koje će svim građanima Srbije omogućiti bolji život.

Pozdravljam odluku da se sednica Upravnog odbora NALED – a održi u Kragujevcu. Saradnja grada Kragujevca sa NALED – om kroz niz godina donela je mnogo pozitivnih efekata koje osećaju i građani, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić potpredsednik UO NALED – a. Moram da istaknem da je ova insitutucija ne samo podrška već na neki način i desna ruka samoj Vladi Republike Srbije. Učestovali su u priremi mnogih zakona i pokrenuli brojne inicijative od elektronskih građevinskih dozvola, Certifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem do Sive knjige propisa. Urađeno je mnogo dobrih stvari, rekao je Dašić i zahvalio što su Kragujevac odabrali za domaćina ovog skupa.

Imajući u vidu da NALED i njegovi članovi učestvuju u više od 45 radnih i stručnih tela Vade Srbije za izradu i unapređenje nacionalnih strategija i ključnih propisa za privredu, jedna od tačaka dnevnog reda je agenda NALED – a za novu Vladu Srbije, kao i teme koje su prioritet za naše članove, kazala je Violeta Jovanović izvršna direktorka NALED – a. Tema broj jedan je zelena agenda i niz inicijativa koje se tiču zaštite životne sredine koja je iz perspektive naših članova – prioritet, što ne čudi s obzirom na krizu u kojoj smo se našli i rast cena energenata koji nas nekako i podstiče da odgovornije pristupamo svim tim pitanjima. Ono što je takođe jako važno jesu imovinsko – pravna pitanja koja su dugo tema NALED – a i koje bismo prioritetno nominovali za resorna ministarstva kako bismo otključali imovinu i zemljište za nove investicije.

Na današnjoj sednici bilo je reči i o javnim nabavkama i organizaciji velike regionalne konferencije sredinom oktobra posvećenoj razmeni najboljih praksi u izgradnji poslovnog ambijenta.

Prema rečima predsednika UO NALED – a Vladislava Cvetkovića, Kragujevac je jedan od najaktivnijih članova i veoma smo zadovoljni sa svim onim što se događa i onim što grad Kragujevac radi. Mislim da ćemo i u narednom periodu imati puno kvalitetnih inicijativa kojima NALED može da pomaže oko svih gorućih problema sa kojima ćemo se u budućnosti susretati. Znamo koji nas izazovi čekaju, a to je pre svega energetika. Kragujevac je odličan primer kako može da se upravlja procesima i unapređenjem energetske efikasnosti. Inicijative koje NALED sprovodi i koje želi da pozicionira kao važne teme za budući reformski ciklus vlade su svakako energetika i zelena agenda. Mi ćemo se truditi da sa svoje strane, iz ugla članstva i ugla svih onih koji pripadaju NALED – u, da doprinesemo da Srbija bude bolje mesto za sve njene građane. NALED to radi to uspešno već 15 godina i to će i u budućnosti ostati okosnica naše aktivnosti.

Post Author: Milan

Ostavi komentar