Sednica Štaba za vanredne situacije

Prva redovna sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kragujevca formiranog nakon obrazovanja Privremenog organ grada Kragujevca održana je danas u zgradi Gradske uprave.

Prema izveštajima i analizama koje su podneli predstavnici naših javnih komunalnih preduzeća i ostalih službi koje učestvuju u funkcionisanju Štaba za vanredne situacije, naš javni komunalni sektor spreman je da dočeka predstojeću zimsku sezonu, kao i da je epidemiološka situacija u gradu stabilna, a ispravnost hrane i vode na zadovoljavajućem nivou. I sve ostale službe koje učestvuju u radu Štaba za vanredne situacije i koje su uvek aktivne kada dođe do vanrednih okolnosti su spremne da adekvatno reaguju i budu na raspolaganju građanima Kragujevca u svakoj situaciji, istakao je zamenik komandanta Gradskog štaba, Miroslav Petrašinović.

Član Gradskog štaba za hitne intervencije u vanrednim situacijama, Marko Vujnović, rekao je da je zimska služba JKP Šumadija spremna da sa prvim snežnim padavinama interveniše na ulicama grada Kragujevca, naglasivši da je operativnim planom i programom poslovanja zimske službe predviđeno da se održava oko hiljadu kilometara putne mreže na seoskim i gradskim područjima. U cilju obezbeđivanja svih putnih pravaca u gradu, normalnog funkcionisanja javnog gradskog saobraćaja i pristupa svim institucijama, pripremili smo i mehanizaciju i radnu snagu, tako da će redovne aktivnosti naših sugrađana i transport robe moći nesmetano da se obavljaju, kazao je Vujnović. Zimska služba raspolaže sa 11 vozila, devet radnih mašina, pet ekipa za gradsko i četiri za seosko područje i tri rezervne ekipe koje su spremne da u slučaju obilnijih padavina odmah reaguju.

Kada je reč o zdravstvenom stanju stanovništva na teritoriji grada Kragujevca, spec. dr med. Nebojša Ranković, član Gradskog štaba za oblast javnog zdravlja, kaže da je ovo period kada se beleži uobičajeni trend porasta broja obolelih od raznih respiratornih oboljenja, pa i od kovida. Kada je u pitanju pomalo zaboravljena korona, u ovom trenutku imamo 30% pozitivnih od ukupnog broja testiranih, ali dobra vest je da ovaj soj, po dosadašnjim saznanjima i iskustvima, ne prouzrokuje teže oblike narušavanja zdravlja, naglasio je Ranković. Što se tiče respiratornih oboljenja sličnih gripu, Ranković je istakao da je broj obolelih na približnom, čak nešto manjem nivou u odnosu na isti period proteklih godina i apelovao na sugrađane, pre svega na osobe oslabljenog imuniteta, hronične bolesnike i starije od 65 godina, da se vakcinišu.

Sednica je završena uručenjem zahvalnica koje je povodom Dana Sektora za vanredne situacije, na osnovu Zakona Ministarstva unutrašnjih poslova i ovlašćenja ministra unutrašnjih poslova, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije, Luka Čaušić, dodelio subjektima koji su pomagali prilikom saniranja posledica ovogodišnje elementarne nepogode. Zahvalnice za veliku podršku i izuzetnu saradnju sa Sektorom za vanredne situacije uručene su preduzeću „Korman put“, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Kragujevac“, JKP „Vodovod i kanalizacija“, JKP „Šumadija“ i Crvenom krstu Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar