Sednica Skupštine grada zakazana za 19. april

Tačka Dnevnog reda koja će obeležiti 16. redovnu sednicu gradskog parlamenta, pored ostalih, je Odluka o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade, rekao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. Nakon konsultacija sa šefovima odborničkih grupa, predsednik Petrašinović je sednicu zakazao za utorak, 19. april sa početkom u 9.00 časova.

Ono što je stiglo kao osnovni materijal i što smo koncipirali kroz 15 tačaka Dnevnog reda, kao najznačajnija izdvaja se izjašnjavanje odbornika po prvoj tački o dobitnicima Đurđevdanske nagrade iz različitih oblasti za koje su pojedince i udruženja, građani Kragujevca predlagali. Pred odbornicima će se naći osam predloga – za oblast umetnosti Lazar Đorđević, u oblasti nauke Nenad Karamijalković, u oblasti medicine Zavod za urgentnu medicinu, u oblasti obrazovanja predlog je da to bude Ksenija Živanić. Za oblast sporta stigla su dva predloga i to Vaterpolo klub Radnički, koji je pored osvojenih medalja, prvi srpski klub koji je osvojio Jadransku ligu i Dragan Ristić za osvojene dve zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama. Kada je u pitanju oblast humanitarnog karaktera predlog je da to bude Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju – Sveti Vasilije Veliki” i Nenad Milovanović Pegi za koga je stiglo čak 40 predloga, istakao je Petrašinović jer je reč o muzičaru koji je, ne samo u toku prethodne godine, već tokom čitave svoje karijere održao veliki broj humanitarnih koncerata.

Na predstojećoj sednici gradskog parlamenta odbornici će se izjašnjavati i o izmeni Odluke o finansijskoj podršci domaćinstvima u procesu energetske tranzicije. Reč je o velikom projektu koji Grad Kragujevac realizuje sa resornim ministarstvom koji sa po 25 odsto finansiraju ukupan iznos sredstava potrebnih za energetsku tranziciju domaćinstava i prelazak sa fosilnih na energetski čista goriva i uvođenje kotlova na gas, rekao je Petrašinović. Pred odbornicima će se naći i predlog odluke o pristupanju izradi LAP-a za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja u Kragujevcu za period 2022-2025. Već je dosta toga učinjeno u inkluziji Roma i Romkinja i njihovo uključivanje u društvenu zajednicu u prethodnom periodu o čemu smo nedavno govorili povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, a ono na šta smo posebno ponosni jeste radno angažovanje 30 pripadnika romske nacionalne manjine kod 17 kragujevčkih poslodavaca. Izradom LAP-a nastavićemo na unapređenju socijalnog položaja Roma i zdravstvene zaštite i pravcu koji je zauzeo grad Kragujevac, za šta je dobio više puta pohvale resornog ministastarstva.

Na 16. redovnoj sednici gradskog parlamenta odbornici će se izjašnjavati i usvajati godišnje finansijske izveštaje za ustanove kulture i promene finansijskih planova privrednih društava RTK i Šumadija sajam.

Post Author: Milan

Ostavi komentar