Sećanje na dr Elizabet Ros

Za predstavnike ambasada Velike Britanije, Kanade, Škotske  u zgradi gradske kuće, Miroslav Petrašinović, član Privremenog organa grada i dr Gordana Damnjanović, članica Komisije Privremenog organa upriličili su prijem povodom obeležavanja 109. godišnjice smrti dr Elizabet Ros. Obeležavanju značajnog dana za Kragujevac,  pored  Lava Pajkića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, visokoobrazovnih institucija, zdravstvenih i institucija socijalne zaštite, Crvenog krsta i članova porodice dr Žarka Vukovića, inicijatora i autora knjige “Savezničke medicinske misije u Srbiji 1915“.

U ime grada goste je pozdravio Miroslav Petrašinović, član Privremenog organa koji je podsetio na značaj datuma i obeležavanje godišnjice smrti dr Elizabet Ros ali i značaj humanitarne  lekarske misije koji su ugrađeni u kolektivno sećanje našeg naroda. Želeći da spasu srpske vojnike i narod, izgubile su svoje živote i zbog takvog najvišeg čina humanosti utkane su u srca Kragujevčana i građana Srbije, istakao je Petrašinović. On je podsetio da ulica u Kragujevcu nosi njeno ime kao i terenska jedinica GO Crvenog krsta. Želimo da sećanje na nju večno traje i iz Kragujevca zajedno poručujemo o vrednostima koje su negovale i žrtve koje su podnele dr Elizabet Ros i bolničarke Mejbel Dirmer i Lorna Feris. Petrašinović se zahvalio gostima što svake godine dele sa nama sećanje na njih ističući da se na savezništvu ondašnje Kraljevine Srbije i Kraljevine Velike Britanije temelje današnji partnerski odnosi i zalog su  za budućnost.

Lav Pajkić, državni sekretar u Ministarstvu je podsetio da se Srbija i srpska vojska u Prvom svetskom ratu suočavala sa moćnijim i nemilosrdnijim neprijateljom od austrougarske vojske zbog koga je Srbija tražila pomoć saveznika. Više od trideset hiljada vojnika i između sto i dvesta hiljada civila izgubilo je borbu sa tifusom, a među njima je bila i dr Elizabet Ros koja se do poslednjeg trenutka borila za svaki život. Zbog toga joj dugujemo večnu zahvalnost, kazao je Pajkić, državni sekretar i izrazio čast i zadovoljstvo što u ime Ministarstva i Vlade prisustvuje obeležavanju važnog datuma za grad Kragujevac ali i Srbiju.

Uz zahvalnost Vladi Republike Srbije , ministarstvima, Gradu Kragujevcu, Crvenom krstu zbog  čuvanja sećanja na dr Elizabet Ros i članice britanske misije i obeležavanja važnog pomena, Dominik Odvej, zamenik ambasadora Velike Britanije je istakao da doktorka Ros za britanski narod predstavlja jedinstveni i najviši simbol humanosti. Poštovana kao lekar dala je primer kako jedni drugima možemo pomoći kada nam je pomoć potrebna. Najviši čin posvećenosti jedne profesije je davanje i polaganje života za nju, rekao je Odvej i istakao da će i ubuduće odnosi dveju zemalja Srbije i Veliki Britanije nastaviti da se grade na ljudskim primerima pomoći i prijateljstva.

Posle prijema u gradskoj kući, kraj spomenika dr Elizabet Ros i članica britanske sanitetske misije Mejbel Dirmer i Lorne Feris na Varoškom groblju, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom šumadijske eparhije služio je pomen, a vence kraj spomenika su položile delegacije ambasada i predstavnici ustanova i institucija.

Post Author: Milan

Ostavi komentar