Samoobuka najveći stepen rizika stradanja motociklista

Na poligonu kod „Hale Jezero“ Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste kome je prisustvovao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, koji je i predsednik Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja.

Ovaj trening je jako koristan, jer na žalost ma koliko sprovodili različite mere, iako se broj saobraćajnih nesreća smanjuje, one se i dalje dešavaju i kod nas i svuda u svetu. U saradnji sa izuzetno stručnim ljudima, motociklisti kao jedna od najugroženijih grupacija u saobraćaju unapređuju svoje veštine manevrisanja motorom, pre sve u gradu pri manjim brzinama a što je veoma važno za izbegavanje nezgoda, rekao je gradonačelnik Dašić. Pore praktičnih vežbi, ovaj trening obuhvata i teoretska predavanja koja se odnose na defanzivni vid vožnje, odnosno ukazaju na to kako se treba ponašati u saobraćaju i nepraviti greške koje mogu skupo da koštaju motocikliste i sve druge učesnike. Za ovako odgovaran pristup i manji broj nesreća na putevima, kazao je gradonačelnik, zaslužne su kolege iz Agencije za bezbednost saobraćaja koji obučavaju i mlade i starije, jer se u školama stiču samo osnovna znanja a sve preko toga ste prepušteni sami sebi

Od 2017. godine od kada se realizuju treninzi za motocikliste i mopediste, Agencija za bezbednost saobraćaja je prošla kroz veliki broj lokalnih samouprava i obuhvatila veliki broj polaznika, rekao je Ivan Bojović zadužen za motorizovane dvotočkaše, zahvalivši se gradonačelniku i Savetu za bezbednost saobraćaja, što su kao uvideli da je Agencija važan faktor u sistemu bezbednosti. Svojstveno svim motorizovanim dvotočkašima je tzv. samoobuka, i kada je reč o mladima, starijima ali i kada je reč o instruktorima koji obučavaju polaznike, a samoobuka je, naglasio je, osnovni faktor rizika stradanja vozača dvotočkaša. Ovaj trening baziran je na isključivo poligonske vežbe sa ciljem da polaznici dobro upoznaju svoj motocikl, rade različite manipulacije u mestu i u pokretu i uvežbavaju radnje koje će im biti potrebne da budu bezbedni i samostalni učesnici u saobraćaju ali i da bi prepoznaju opasne situacije. Motorizovani dvotočkaši su manje vidljivi od vozača automobila, ali brzina nije glavni faktor rizika stradanja, već samoobuka, ponovio je Bojović, a oni koji su navežbani i koji dobro upoznaju karakteristike svog motocikla, znaće dobro i da reaguju. Imajući u vidu da je sezona vožnje motora pri kraju, a da su jutra i večeri hladniji, a samim tim i asfalt, Bojović je apelovao na vozače da smanje brzinu i uživaju u vožnji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar