“Res Publica”: Kakvo se informisanje plaća javnim novcem?

Udruženje građana “Res Publica” predstavilo je rezultate istraživanja stavova i očekivanja građana Kragujevca o temama od javnog značaja u lokalnim medijima. Takođe, pokrenuta je i inicijativa za unapređenje kvaliteta informisanja.

Prezentacija istraživanja koje je uradila “Res Publica” održana je u velikoj sali Skupštine grada. Skupu su prisustvovali kragujevački novinari, zaposleni u medijima i građani, a, iako je dan ranije uručen poziv šefovima svih odborničkh grupa u Skupštini grada, odziv predstavnika građana u lokalnom parlamentu bio je slab. Takođe pozivu se nisu odazvali ni predstavnici izvršne vlasti.

Kako je okupljenima predstavila Marija Milošević iz “Res Publice” u nastojanju da dođu do odgovora na pitanje kakav se medijski sadržaj finansira novcem građana Kragujevca, aktivisti udruženja, tokom septembra su pratili i beležili vesti, reportaže, gostovanja i druge sadržaje, prikazivane u emisijama “Hronika”, “Mozaik”, “Komunalni servis” i “Epicentar”, odnosno oko 35 sati programa jedine televizije u Kragujevcu. Rezultati tog istraživanja u najkraćem bi se mogli svesti na zaključak da RTK izveštava po pozivu, dok su uredničke inicijative samo sporadične i u posmatranom periodu svedene na obradu “laganih tema”, poput nabavke ogreva ili pripreme zimnice. Politike gotovo i da nema u programu Radio-televizije Kragujevac, ali su zato funkcioneri i službenici lokalne samouprave najčešći medijski akteri.

 

Takođe, istraživanje je obuhavatalo i očekivanja i potrebe Kragujevčana kada je reč o informisanju. Kako su pokazali rezultati, građane najviše zanimaju teme iz komunalne oblasti, ali i o funkcionisanju lokalne vlasti, nezaposlenosti…

Skup je protekao u atmosferi dijaloga među medijskim profesionalcima koji žele da se i dalje bore za očuvanje dostojanstva i stvaranje uslova za medijski pluralizam u Kragujevcu. Dogovorena je i zajednička inicijativa za unapređenje kvaliteta informisanja, ali su se čuli i predlozi kako bi borba mogla dalje da se nastavi.

Ovim sastankom okončan je projekat “Informisanje po meri građana”, koji je realizovan u okviru programa podrške: „Кaži/traži šta te zanima“, koji izvode Nezavisno udruženje novinara Srbije, Balkanska istraživačka mreža i Slavko Ćuruvija fondacija, u okviru projekta „Javni novac za javni interes“ finansiran od strane Evropske unije.

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar