Renoviranje ambulante u Velikim Pčelicama

Zahvaljujući sredstvima opredeljenim iz budžeta grada, Dom zdravlja uspešno sprovodi jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja a to je dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima u prigradskom i seoskom području. Ove godine iz budžeta grada za Dom zdravlja je izdvojeno 17 miliona dinara od kojih je ova zdravstvena ustanova opredelila sedam miliona za renoviranje ambulanti na seoskom području.

Na objektu ambulante u Velikim Pčelicama do sada su sređeni podovi, zidovi, urađena nova električna instalacija a privode se kraju i radovi na zameni stolarije. Aleksandar Lazović, šef kabineta gradonačelnika i direktor Doma zdravlja Kragujevac dr Vasilije Antić obišli su danas radove.

Obilaskom sela i kroz razgovor sa sugrađanima gradonačelnik Nikola Dašić i njegov  tim upoznati su sa problemima sa kojima se meštani susreću u svojim mesnim zajednicama. Kao prioriteti identifikovani su pitanja zdravstvenih ambulanti, infrastrukturni problemi kao i opadajući broj stanovnika na seoskom području, kaže Aleksandar Lazović, šef kabineta. U selima živi starije stanovništvo kojima su zdravstvena zaštita i nega veoma bitne što možemo da obezbedimo ulaganjem u sređivanje ambulanti na seoskom području. U tom smislu grad će i naredne godine opredeliti uvećana sredstva  za nekih 50 odsto jer imamo u planu da sva okolna sela imaju adekvatne ambulante i u svom selu dostupnog lekara, objašnjava Lazović . Na većini seoskih ambulanti potrebna je sveobuhvatna rekonstrukciju. U objekat ambulante u Velikim Pčelicama više decenija nije ulagano i radovi su utoliko veći i zahtevniji a samim tim potrebno je uložiti i veća sredstva. U ambulanti u Velikim Pčelicama leče se i meštani susednog sela Dulene i  raduje me da ovo selo ima lekara koji u kontinuitetu pregleda meštane. Nastavićemo da ulažemo u ove radove,  sledeće godine u još većem obimu kao i u rešavanje drugih infrastrukturnih i komunalnih pitanja  jer su sela žila kucavica grada Kragujevca i Srbije. Ne mogu ni grad ni država biti jaki ako sela to nisu, poručio je Lazović, šef kabineta.

Od 17 miliona dinara, koliko je Dom zdravlja ove godine dobio iz budžeta grada Kragujevca, sedam miliona je namenjeno za građevinske radove u ambulantama. Ostatak novca je uložen u nabavku automobila, računarske i medicinske opreme.

Zgrada ambulante u Velikim Pčelicama podignuta krajem 40 –tih godina prošlog veka i do sada nije ulagano u njeno renoviranje. Rekonstrukcijom ćemo  stvoriti dobre uslove za naše pacijente. Poruka koju želimo da pošaljemo jeste da ćemo u svim prigradskim i seoskim mesnim zajednicama obezbediti i učiniti dostupnom zdravstvenu zaštitu, a to je i jedan od prioriteta Ministartsva zdravlja, rekao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja i podsetio da je početkom godine otvorena renovirana ambulanta u Cvetojevcu. Trenutno su radovi u Velikim Pčelicama a zahvaljujući sredstvima iz budžeta grada do kraja septembra renoviraćemo ambulante u Lužnicama, Čumiću, Grbicama, Stragarima, u planu je ambulanta na Pivari i Dečiji dispanzer, najavio je dr Antić i istakao da se radovi izvode brzo i da lečenje pacijenata nije ugroženo.

Velike Pčelice je jedno od većih sela i broji oko 350 meštana, uglavnom starije starosne strukture, kaže Milutin Milanović, predsednik saveta ove mesne zajednice. Renoviranjem ambulante dobićemo iste uslove kao u gradu jer svi meštani imaju veliko poverenje u doktorku i  medicinsku sestru koje dolaze dva puta nedeljno. O tome koliko nam je značajno govori i to da smo se okupili da radimo i sređujemo zajedno sa majstorima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar