REDASP-a i EIT Manufacturing East potpisali Sporazum o saradnji

Direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Nenad Popović i direktor za Istočnu Evropu Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, Johanes Hunčevski, u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića i članice Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima su u Svečanom salonu Zgrade uprave grada potpisali Sporazum o saradnji u cilju pružanja podrške industriji putem inovacija.

Potpisivanje ovog Sporazuma o saradnji je jako značajno za grad Kragujevac. Trudimo se da privučemo investitore, da se industrija i proizvodnja u Šumadiji i Kragujevcu razvija i desilo se da je došla organizacija koja u smislu fondova ima svestranu podršku Evropske unije, rekla je članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Danka Andonovski, istakavši da je EITM u mogućnosti da na vrlo konkretan način podrži našu industriju inovacionim rešenjima, tehnologijama, povezivanjem i plasiranjem proizvoda.

Najviši interes naše Kancelarije jeste da podstakne inovacije u proizvodnji. U poslednjih nekoliko godina prepoznali smo mogućnosti u Srbiji, a kako je upravo vaš region centar proizvodnje, bilo je logično da saradnju započnemo ovde, kazao je direktor za Istočnu Evropu EITM-a, Johanes Hunčevski. Ovde smo da najpre razumemo koje su potrebe industrije, univerziteta, istraživačkih institucija, koji su ciljevi Vlade, a zatim da radimo zajedno i podržimo vaše inovacije koliko možemo, poručio je Hunčevski.

EIT Manufacturing kada je reč o inovacijama podržava tri različite oblasti – digitalizaciju, zelenu agendu i slične inovacione projekte, razvijanje start-ap i skejl-ap kompanija kao i obrazovne projekte koji građanima pružaju mogućnost dokvalifikacije ili prekvalifikacije u cilju dobijanja efikasne radne snage.

Kancelarija EITM-a, Odsek za industrijsku proizvodnju, započeo je sa radom, sa stalnom Kancelarijom u Beogradu u januaru ove godine, što je jako dobar indikator da je Evropska komisija koja je ovaj alat napravila, prepoznala Srbiju kao mesto na Balkanu gde ovi procesi treba da se intenzivnije razvijaju. Oni obezbeđuju podršku kroz više oblasti. Jedno su direktna finansijska podrška novim biznisima, inovacionim projektima, projektima u oblasti obrazovanja, drugi tip podrške se odnosi na povezivanja kroz različita partnerstva, različite transnacionalne i generalno evropske projekte i treća stvar je direktna saradnja između obrazovnog sistema i industrije, pojasnio je direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Nenad Popović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar