Rafael Buđardini promovisan u počasnog doktora kragujevačkog Univerziteta

Senat Univerziteta u Кragujevcu je na sednici održanoj 23. aprila, a na predlog Fakulteta Medicinskih nauka Univerziteta u Кragujevcu, doneo Odluku da doktoru Rafaelu Buđardiniu, redovnom profesoru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bolonji, Italija, dodeli počasni doktorat i titulu počasnog doktora nauka Univerziteta u Кragujevcu.

Buđardini, važi za vodećeg svetskog stručnjaka iz oblasti interne medicine. Promovisan je u počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu u Svečanoj sali Rektorata zbog izuzetnog doprinosa razvoju medicine i naučnoistraživačkog rada. Pored toga, na svečanosti su u gostujuće profesore Fakulteta medicinskih nauka promovisani Veselin Mitrović iz Nemačke i Suzan Prajs iz Velike Britanije.

Na svečanosti je Buđardini održao besedu tokom koje je predstavio rezultate svojih najnovijih istraživanja iz oblasti kardiologije. Nakon toga, održana su pristupna predavanja gostujućih profesora Fakulteta medicinskih nauka Veselina Mitrovića i Suzan Prajs.
Mitrović, čuveni kardiolog sa renomirane nemačke Kerkhof klinike predstavio je u svom pristupnom predavanju ulogu miozin aktivatora i inhibitora u terapiji srčane insuficijencije i hipertrofične kardiomiopatije.
Profesorka Prajs, ekspert u oblasti kardiologije i intenzivne nege, zaposlena u najvećem centru za lečenje bolesti srca i pluća u Velikoj Britaniji – Royal Brompton Hospital u Londonu, predstavila je prisutnima budućnost intenzivne nege u kardiologiji.
Titulu je Buđardiniju dodelio prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Slobodan Milisavlјević, a u ime rektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenada Filipovića. Profesorima Veselinu Mitroviću i Suzan Prajs sertifikate o izboru u gostujuće profesore Fakulteta medicinskih nauka uručio je prodekan prof. dr Goran Davidović, u ime dekana prof. dr Vladimira Jakovlјevića.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar