Radovi na Severnoj obilaznici odvijaju se planiranom dinamikom

Put je probijen i dobrim delom posut od samog kampa, odakle su i započeti radovi. Posebno je zadovoljstvo što će se već posle praznika krenuti sa radovima na putnoj konstrukciji, a da se prva dva kilometra asfalta, kako su najavili izvođači, očekuju već u avgustu ove godine, kazao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić prilikom obilaska radova na izgradnji prve faze Severne obilaznice koja obuhvata pet kilometara. O Severnoj obilaznici se pričalo decenijama a ona se danas gradi kao značajan strateški projekat, jer je infrastruktura ta koja pokreće razvoj regiona i to ne samo našeg, dodao je on podsetivši na to da će se zahvaljjući ovoj brzoj saobraćajnici rasteretiti grad od teretnog saobraćaja i smanjiti zagađenje vazduha. Severna obilaznica uticaće i na razvoj industrije imajući u vidu da je uz nju planirana nova industrijska zona sa svim potrebnim infrastrukturnim uslovima za investitore. Prošle godine u Kragujevcu je bilo oko 14 000 nezaposlenih, a danas je blizu 11.500. Na nama je da se borimo da se svi oni zaposle i da Kragujevac postane brzorastući grad koji će da okrene točak migracija, poručio je Dašić.

U toku su zemljani radovi na izgradnji prve faze Severene obilaznice u dužini od pet kilometara i to od postojeće brze saobraćajnice Kragujevac – Batočina do buduće petlje koja će se odvajati za planiranu industrijsku zonu u Cvetojevcu. Zemljani radovi obuhvataju raščišćavanje terena, pripremu podloge, kopanje kanala, izgradnju nasipa a nakon toga očekujemo radove na putnoj strukturi, rekao je Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika ocenivši da se radovi odvijaju po predviđenom dinamičkom planu izvođača. On je dodao da je obaveza izvođača da uporedo sa izgradnjom prve faze radi na pripremi projektno tehničke dokumentacije za preostalih 17 kilometara brze saobraćajnice.

Prema ugovoru koji je potpisan između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i izvođača radova a to je konzorcijum koji predvodi „Srbija autoput“ završetak izgradnje Severne obilaznice predviđen je za 48 meseci odnosno krajem 2027.godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar