Radnici FIAT-a na odmoru do 14 januara, sindikat traži Božićni dodatak

Radnici kragujevačkog FIAT Krajslera na raspustu su do 14 januara, kada se očekuje da startuje proizvodnja u punom kapacitetu. Ove godine imali su više od 130 neradnih dana, jer je Vlada Srbije je, sredinom godine, na zahtev proizvođača, toj kompaniji odobrila još 87 neradnih dana. Zaposleni u kragujevačkoj fabrici u 2019. su, ne računajući letnji i zimski kolektivni godišnji odmor, više od polovine radnih dana proveli na plaćenim odsustvima, odnosno zarađivali su 65 odsto redovne plate.

To je i razlog zahteva sindikata “Nezavisnost” fabrike  da se radnicima isplati 13.plata, odnosno nadoknada za Božić.

“Većinu radnika FIAT Krajslera ovih dana muči neizvesnost da li će poslodavac da im isplati “božićnicu” ili trinaestu platu. Ove godine, zbog smanjenog obima proizvodnje, radnici su izgubili veliki broj radnih dana a samo od juna do danas država je odobrila dopunskih 87 neradnih dana. Radnici su u ovom slučaju plaćeni, i to ne bi bilo toliko strašno da većina njih nema velike kredite pa kada se od ovako umanjene plate odbije rata kredita, kući nose ništa ili skoro ništa”, ističu u zahtevu sindikalci.

Sindikat „Nezavisnost“ navodi da smanjena prodaja vozila nije krivica radnika, ali i upozorava poslovodstvo da će ukoliko ne bude isplaćen božićni dodatak, „mnogo radnika, posle Nove godine, otići na bolovanje“ zbog čega će biti teško organizovati proizvodnju“.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar