Radni sastanak direktora Filmskih centara iz regiona u Kragujevcu

Grad Kragujevac je domaćin trodnevnog radnog skupa direktora Filmskih centara iz regiona, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije a na temu usklađivanju Konkursa za manjinske koprodukcije između zemalja u regionu. Organizator sastanka koji će u oblasti kinematografije doprineti boljoj saradnji među državama regiona ali i afirmaciji Kragujevca na filmskoj mapi Jugoistočne Evrope je Filmski centar Srbije.

U Kragujevac su došli najuticajniji ljudi kinematografije iz Jugosistolčne Evrope u nameri da uskladimo naše potrebe sa mogućnostima kako bi našim producentima olakšali da mogu sa istom dokumentacijom da apliciraju u svim državama regiona. Usklađivanje dokumentacije kao i način pravdanja sredstava veoma su bitni i značajno će pomoći daljem razvoju i saradnji u regionu, kazao je direktor Filmskog centra Srbije, Gordan Matić. Osim direktora, skupu prisustvuju pravnici i ekonomisti, a jedan od razloga zašto je Kragujevac izabran da bude domaćin, je taj što se ovde trenutno održava manifestacija od nacionalnog značaja – festival debitantskih filmova „Šumadijski internacionalni filmski festival“ (ŠIFF), koji, ističe Matić, nije prepoznat samo u Kragujevcu i Srbiji, već i u Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj i drugim zemljama.

U ime grada Kragujevca, direktore i saradnike Filmskih centara iz regiona pozdravio je Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu, koji je kazao da je ovaj skup još jedan od načina da Kragujevac bude promovisan kao grad kulture, filma, sporta a ne samo realne industrije u kojoj smo pokazali da smo najbolji u Jugoistočnoj Evropi. U privredi je rezulat uvek jasno vidljiv, jasno uočljiv i nedvosmislen. Najveći smo izvoznici u četiri delatnosti, automobilskoj, šinskoj, namenskoj i industriji nameštaja, a sada je red da taj privredni rast i uspeh pretočimo u dodatne delatnosti i sredstva prelijemo u filmsku umetnost, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, sporta, što čini atribute jednog grada i regionalnog centra kao što je Kragujevac, poručio je Erić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar