Radionice o reumatskim bolestima u Kragujevcu

Kako na vreme prepoznati hronične zapaljenske artritise (reumatoidni artitis, spondiloartritis, psorijazni artritis) i početi sa lečenjem u ranoj fazi bolesti glavna je tema radionice namenjene zdravstvenim radnicima pod sloganom “Ne odlaži, uoči rano” koja će biti organizovana u ponedeljak 24. septembra u Domu zdravlja Kragujevac od 14 do 19 časova.

Procenjuje se da od hroničnih zapaljenskih artritisa (HZA) u Srbiji boluje 60.000 odraslih građana, od toga 35.000 bolije od Reumatoidnog artritisa (RA) i 2.000 dece.

RA je doživotna, sistemska bolest koja napada zglobove i druge organe sa nepredvidivim tokom. Ako se ne leči stalno napreduje dovodeći do invalidnosti i komplikacija koje mogu skratiti životni vek i do 20 godina (najčešće infarct srca).

Rano postavljanje dijagnoze i lečenje hemijskim lekovima koji  menjaju tok bolesti (Metotreksat je zlatni standard) kod 70% obolelih može zaustaviti tok bolesti, uvesti bolesnika u remisiju. Ovi lekovi ublažavaju simptome posle jednog do tri meseca. Kod preostalih 30% treba pored navedene terapije primeniti biološke lekove kojima se u Srbiji trenutno leči oko 1500 bolesnika i sva deca kojima je biološka terapija potrebna.

– Bol u miru i otok sitnih zglobova šaka i stopala koji su simetrični, bol u krstima pred zoru, jutarnja ukočenost koja traje duže od 30 minuta, bol u šakama pri rukovanju, opšta slabost I malaksalost su kardinalni znaci HZA. Jako je važno da izabrani lekari na vreme preoznaju reumatoidni artritis i druge HZA i hitno, prioritetnim uputom, upute pacijenta reumatologu jer pravovremeno lečenje može značajno da smanji napredak bolesti. Posle dve godine bolesti, ako se nepravilno leče, polovina obolelih od reumatoidnog artritisa a posle 10 godina 80 posto postaju invalidi. Na žalost kod nas u proseku do postavljanja dijagnoze RA prođe 18 meseci jer pacijenti a ponekad i zdravstveni radnici neprepoznaju prve simptome ovih teških i onesposobljavajućih bolesti. Dakle, u startu je propuštena prilika da se oboleli adekvatno leče i spreči razvoj invalidnosti – kaže prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije, dodajući da je zbog toga neophodna što veća razmena znanja i iskustava između reumatologa i tima izabranog lekara (lekar, medicinska sestra/tehničar, farmaceut) kojima se pacijenti prvo obraća za pomoć.

Radionica koja će biti održana u Domu zdravlja Kragujevac i okupiće zdravstvene profesionalce iz Kragujevca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Požege, Arilja, Ivanjice, Mrčajevaca…

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar