Prvi smrtni slučaj od korona virusa u Srbiji

Najnovije informacije Ministarstva zdravlja govore da je u Srbiji potvrđeno 17 novih slučajeva korona virusa.

Od poslednjeg izveštaja u 8 časova 20. marta do večeras u 18 časova broj zaraženih korona virusom u Srbiji porastao je sa 118 na 135.

Premijerka Ana Brnabić je navela da je u Srbiji potvrđen prvi smrtni slučaj, a pacijent (59) iz Kikinde je prva žrtva korona virusa u našoj državi.

„Moram da saopštim da smo nažalost izgubili prvi ljudski život u borbi protiv korona virusa. Pre nekoliko sati u KC Vojvodine u Novom Sadu preminuo je muškarac star 59 godina iz Kikinde“, rekla je Brnabić.

Kaže da je dobio korona virus od čoveka čiji je sin bio u Milanu i koji se i sam bori sada za život. Premijerka je u svoje i u ime predsednika Aleksandra Vučić izjavila porodici saučešće.

Navela je da su mere izolacije jedina šansa da se naš zdravstveni sistem izbori sa korona viruom.

„U kućnoj izolaciji je 64 građana, na respiratorima imamo 8 građana, i nažalost imamo jednog preminulog.“

“Restriktivne mere koje su donete, donete su da bi se sačuvalo zdravlje nacije, da bismo imali što manje žrtava u ovom ratu i da damo šansu zdravstvenom sistemu”, rekla je Brnabićeva i dodala da se upravo zato pooštravaju mere zabrane kretanja.

Ona je navela da smo ušli u treću nedelju borbe protiv virusa korona, a da je iza nas najtežih 24 sata, ali i da je ispred nas verovatno još mnogo dana težih od ovog danas.

Dodaje da se naši lekarski timovi bore za osam života i da je na svima nama odgovornost da pokušamo da zaštitimo sebe i lokalnu zajednicu tako što ćemo izlaziti što je manje moguće, samo kada moramo.

„Od sutra u 20 h prestaje javni prevoz do daljeg, a od nedelje u 20 h zatvaramo restorane, kafiće i tržne centre“, navodi ona i dodaje da će se dozvoliti dostava hrane.

Zahvaljujući predsedniku, prema rečima Ane Brnabić, u Srbiju bi trebalo da stigne još eksperata kao i medicinske opreme.

Premijerka navodi da se sve veći broj ljudi testira, i doneta je odluka da testiranje obavljaju laboratorije na Kliničkom centru Srbije i Kliničkom centru Vojvodine.

I danas je na ulicama Srbije bilo mnogo građana, a premijerka je uporedila trenutnu situaciju sa Italijom u kojoj je situacija slična kada je u pitanju nepoštovanje mera.

„Ako se ne budemo pridržavali mera, proći ćemo isto“, navodi i dodaje da je 627 mrtvih u Italiji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar