Program obeležavanja Dana državnosti Srbije u Kragujevcu

Po dobro ustanovljenoj praksi, program obeležavanja Dana državnosti traje tri dana, od 13. do 15. februara i koncipiran je u saradnji sa ustanovama kulture – Centrom za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, Narodnim muzejom Šumadije, Istorijskim arhivom, Muzičkim centrom i Knjaževsko-srpskim teatrom. Centralni događaji su Sretenjska akademija i Dan knjaževsko-srpskog teatra.

Trodnevnim programom želeli smo da ukažemo na značaj tog važnog istorijskog događaja koji je promenio put i Kragujevca i ondašnje Srbije.

U odnosu na prethodnu godinu uspeli smo da podignemo kvalitet programa imajući u vidu da smo ove godine uspeli da spajamo različite umetnosti kroz jedan program. To su neke nove forme i verujem da će takav program biti prihvatljiv i interesantan kragujevačkoj publici – kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Program će otpočeti 13. februara, predavanjem istoričara Predraga Ilića u Istorijskom arhivu Šumadije na temu „ Miloš Obrenović i Sretenjski ustav“. Istog dana, u Knjaževsko-srpskom teatru imaćemo priliku da vidimo novu muzičko-scensku formu „Knežev dnevnik“ u organizaciji Muzičkog centra, uz učešće glumca Nikole Milojevića, Gradskog kamernog hora „Liceum“ i Gradskog kamernog orkestra „Šlezinger“, po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Mladena Kneževića.

U Narodnom muzeju Šumadije (Konak kneza Mihaila), u utorak, 14. februara, biće otvorena izložba Dejana Petrovića, magistra primenjene umetnosti na temu „Vizuelni identitet jubileja – 200. godišnjice od rođenja Kneza Mihila Obrenovića“. Istog dana, u Knjaževsko-srpskom teatru biće izveden igrokaz „Što se bore misli moje“ autorke Zlate Tipold, u režiji Dragane Obradović i Nebojše Đorđevića.

Centralni događaj biće Sretenjska akademija i obeležavanje Dana Knjaževsko-srpskog teatra uz svečanu dodelu priznanja. Na Dan teatra biće izvedena predstava koja je obeležila prošlu godinu u pozorišnom životu Kragujevca „Uspomena na Crvenu zastavu“

Post Author: Milan

Ostavi komentar