Profesro Stojković ostaje na fakultetu, ali najavljuje i „povlačenje“

Profesor Miodrag Stojković ostaje na kragujevačkom Medicinskom fakultetu, ali će zatražiti i odsustvo kako bi se naukom bavio u inostranstvu, to su informacije koje je ovaj naučnim sinoć objavio na svom tviter profilu. Stojković je naglasio da dalja naučna istraživanja zavise od završetka Centra za matične ćelije, koji podsećamo još uvek nije završen, a čija je izgradnja počela pre ravno sedam godina.

Čitava situacija oko smene ili povlačenja ovog naučnika nije ni malo jasnija posle ovih informacija. N1 je objavio dokument o smeni profesora Stojkovića, iako je dekan Medicnskog fakulteta, dr Vladimira Jakovljević tvrdio da smene nije ni bilo, ali dokument o ponovnom postavljenju profesora Stojkovića. Takođe, i profesorka dr Biljana Ljujić, koja je trebalo da zameni profesora Stojkovića u međuvremenu je podnela ostavku.

Moguće je da je čitava priča oko smene/odlaska profesora Stojkovića bila zamišljena kao vrsta pritiska naučne zajednice, pa si samog kragujevačkog Medicinskog fakulteta, da Vlada Republike Srbije nastavi da finansira izgradnju Centra za matične ćelije. Izgradnja ovog objekta je zasutavljena, a očekuje se da se nastavi tokom narednog meseca.

Bilo kako bilo, profesorka Biljana Ljujić, koja je imenovana umesto profesora Stojkovića, bila je prethodnih dana izložena ne samo napadima, već i svojevrsnom seksističkom kampanjom na društevim mrežema. Do sada nije dobila ni zaštitu, ni izvinjenje, makar od svog matičnog fakulteta, kolega sa katedre za genetiku, pa ni svog mentora, profesora Stojkovića.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar